Management

Personal Tech
Smartphonebetaling

Smartphone-betaling straks ook in fysieke winkel heel gewoon

Drie grootbanken ondersteunen NFC-chip op Android; Apple houdt zich afzijdig

© Google
27 december 2016

Drie grootbanken ondersteunen NFC-chip op Android; Apple houdt zich afzijdig

Na Rabobank en ING heeft ook ABN AMRO het sinds kort voor klanten mogelijk gemaakt via NFC uit een eigen digitale portefeuille te betalen. Inmiddels zijn in Nederland 200.000 betaalautomaten geschikt voor mobiel betalen. Daarmee is Nederland klaar voor mobiel betalen met de smartphone, stelt betalings- en technologiebedrijf Mastercard.

Zowel ING als ABN AMRO maakt gebruik van Mastercard's Cloud-Based Payments (MCBP) specificaties.

 

Consumenten doen steeds meer met hun smartphone: chatten, internetten, fotograferen en winkelen. Bij dat laatste worden steeds vaker applicaties van banken gebruikt, voor online aankopen, van het opvragen van saldo-informatie en voor het overboeken van geld. Voornamelijk nog online dus, maar komend jaar zal er steeds vaker ook in fysieke winkels met deze apps worden betaald. Nu de drie grootste banken in Nederland 'om' zijn heeft het overgrote deel van de Nederlanders de mogelijkheid om in een winkels, restaurants of tankstations met een smartphone  te betalen. Althans voor zover ze beschikken over een met NFC-toegeruste smartphone die onder Google's besturingssysteem Android draait. Apple staat vooralsnog op de iPhone alleen het eigen Apple Pay toe. 

Bankpas passé ?

Volgens Mastercard is Nederland een van de snelst groeiende markten voor NFC-betaling. De verwachting is dat er wereldwijd in 2019 2,7 miljard smartphonegebruikers zijn en dat er jaarlijks 200 miljard  'm-commerce transacties' plaatsvinden. 

Mastercard voorziet dat de betaling zich op termijn verder losmaakt van de plastic pas. De NFC-chip kan immers in allerhande objecten worden verwerkt, waardoor de betaalfunctie wordt gekoppeld aan aan een ring, een kledingstuk of autosleutel. Raakt de autosleutel zoek, dan is er geen reden tot paniek, om fraude te voorkomen kan de mobiele betaalfunctie eenvoudigweg worden geblokkeerd, vergelijkbaar met het blokkeren van een bankpas. 

 

Arjan Bol, Country Manager Nederland: “De toekomst van betalen wordt steeds meer digitaal. Met deze innovatie is de volgende stap gezet om nog gemakkelijker en eenvoudiger te betalen. Je smartphone heb je altijd bij de hand, en liefst nog ín de hand; betalen met je mobiel is dan ook een logische evolutie in het betaalproces. Doordat alle gegevens voorhanden zijn, neemt het betaalgemak toe én behoudt je de veiligheid van betalen met een kaart en pincode.”

200.000 geschikte betaalterminals

Mobiel betalen met NFC kan bij alle betaalterminals waar ook contactloos betalen mogelijk is. Dat zijn er zo'n 200.000 in Nederland. Net zoals bij contactloos betalen met de bankpas hoeft voor bedragen onder de 25,- euro geen pincode te worden ingevoerd. De betaling wordt dan onmiddellijk uitgevoerd.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Pieter 28 december 2016 14:18

Ik heb totaal geen zin om mijn dure telefoon daar voor te gebruiken.

Atilla Vigh 27 december 2016 12:37

En de NS is ook bezig om bij de NS in ieder geval met je telefoon in en uit te checken. Hopelijk krijgt dat een vervolg. Nu zijn banken ook hun bestaansrecht nog aan het rekken door ook straks als overheidspas te fungeren, wat ik een achterhoede gevecht vindt. Laat die telefoon dat doen. En al die klantenkaarten en je voordeur van je huis. Dan kan alles met 1 apparaat. Geen cash geld en sleutels en pasjes meer. Het apparaat kan nu al een aantal biometrische scans maken (iris, vingerafdruk) en het zal niet lang duren en er komt dna bij of iets anders.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.