Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Slimme putdeksel

Slimme straatput bouwsteen voor IoT

Putdeksel krijgt eigen rol in smart city-concept.

Slimme putdeksel © Ericsson
28 februari 2017

Een van de producten van Ericsson gisteren prestenteerde op het Mobile World Congress is de ‘hotspot-in-een put’, die wordt gebruikt voor het registreren van verkeersstromen.

Een standaard draadloze hub, maar geschikt voor montage in een vochtige en vaak ook smerige rioolput en zo ontworpen dat het metalen putdeksel als detector fungeert.

De put is een doorontwikkeling van een concept dat Ericsson samen met de Duitse antennefabrikant Kathrein in 2015 introduceerde en werd getest door Swisscom in Bern Zürich, Basel en Lausanne. Op basis van de tests is het concept verder vervolmaakt en nu geschikt voor commerciële toepassing. Het idee is dat voor kleine 'cellen' in het mobiele netwerk er eigenlijk geen paal nodig is. Voor nieuwe antenneopstelpunten, kan allerlei straatmeubilair dienen zoals straatlantaarns.

In veel steden liggen al breedbandnetwerken in de grote rioolpijpen, dus een aansluiting op een antenne in putdeksels is een logische vervolgstap. Een bijkomend voordeel van kleine antenneopstelpunten in de straat ten opzichte van krachtiger antennes op de daken van flatgebouwen en kerken, is dat deze minder snel protest van burgers zullen uitlokken.

Veel aandacht voor Smart City

Het Mobile World Congres dat momenteel in Barcelona wordt gehouden staat voor een belangrijk deel in het teken van het IoT en ‘Smart Cities’. Philips bijvoorbeeld pakt breed uit met ‘smart lightning’, Hewlett Packard Enterprises presenteert zich als dé aanbieder op het terrein van snelle gegevensverwerking en Ericsson profileert zich als aanbieder van ondermeer smart netwerktechniek.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!