Slimme mail zoekt zijn bestemming zelf

30 januari 2009
Wetenschappers werken aan een mailsysteem dat aan de hand van de inhoud zelf uitzoekt voor wie mailtjes bestemd zijn. Daarmee zou mail altijd te bestemder plaatse komen, ook als de verzender het precieze mailadres van de geadresseerde niet kent.
Het project staat onder leiding van Michael Genesereth van de Amerikaanse Stanford-universiteit. Zijn team werkt samen met collega's in Ierland en Oostenrijk aan de ontwikkeling van semantische technologie waarmee het e-mailsysteem de inhoud van e-mails kan duiden, en kan koppelen aan eigenschappen van mogelijke ontvangers.

Het systeem zal in eerste instantie vooral geschikt zijn voor gebruik in bedrijven en andere samenwerkingsverbanden met duidelijk omschreven functies en rollen. Uit de inhoud zou het systeem bijvoorbeeld kunnen opmaken of een mail bestemd is voor het hoofd personeelszaken, of voor alle leden van een werkgroep. Naarmate er meer en betrouwbaarder informatie over personen te vinden is op internet, zou het systeem ook buiten de bedrijfspoorten toepassing kunnen vinden.

Het systeem is nu klaar voor een uitgebreide proef met 6000 man op de Stanford universiteit. Als die slaagt is het eerstvolgende doel uitrol van het systeem op de gehele universiteit.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.