Innovatie & Strategie

Blockchain
Singapore als blockchainhub

Singapore als blockchainhub biedt voordeel voor Nederland

Samenwerken op gebied van blockchain kan "zeer aantrekkelijk zijn."

© CC0 Public Domain vikkaana
16 maart 2018

Samenwerken op gebied van blockchain kan "zeer aantrekkelijk zijn."

Als het moet, kan ‘onze vrouw in Singapore’ ambassadeur Margriet Vonno op drie verschillende manieren uitleggen hoe blockchaintechnologie werkt. En dat moet steeds vaker. Diverse collega’s bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vroegen haar dat eens even aan hen uit te leggen, toen zij toch een week in Nederland was voor de jaarlijkse ‘terugkomdag’ van alle Nederlandse ambassadeurs.

Ze is sinds augustus ambassadeur in Singapore. Tot haar grote genoegen, want Vonno heeft veel interesse in technologie. “Singapore is uniek. De overheid investeert zeer veel in technologie en in FinTech. Het is een heel klein land, even groot als de Noordoostpolder, met 5,7 miljoen inwoners. Maar wel met een bbp dat hoger is dan dat van Nederland. Men beseft daar dat het bij industriële golven altijd zo is gegaan dat je wint als je vooroploopt met de juiste technologie.”

En nu lijkt het erop dat blockchain die technologie is. Dat biedt kansen voor Nederland, verwacht Vonno. “Nederland is zeer sterk in blockchainontwikkelingen. Er zijn bijvoorbeeld diverse testbeds van de TU Delft en TNO met al werkende toepassingen. Daarin lopen wij voor.” En dat kan zeer aantrekkelijk zijn voor Singapore. En voor Nederland.

Experimenten de ruimte

Want Singapore neemt blockchaintechnologie bijzonder serieus. Het geeft experimenten met cryptomunten en dus de blockchain veel ruimte. Zo experimenteren de centrale bank van Singapore, een bankenconsortium en technologiebedrijven in het zogeheten Project Ubin met het gebruik van blockchain voor betalingen en het afwikkelen van effecten. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat de Singaporese dollar op de blockchain wordt gezet. Een probleem waar Singapore echter op stuit, is het tekort aan experts op dit gebied. De eigen universiteiten kunnen er niet genoeg opleiden. Aantrekkelijke voorwaarden en ondersteuning van de overheid moeten experts uit het buitenland aantrekken. En daar ligt een kans voor Nederlandse experts.

Een probleem waar Singapore echter op stuit, is het tekort aan experts op dit gebied.

Aan de Nederlandse ambassade zal het niet liggen. Vonno: “Er zijn heel veel start-ups in Nederland op dit gebied. Die probeer ik te koppelen aan partijen binnen de overheid van Singapore. Want in Singapore kom je alleen op niveau binnen bij organisaties als je goede contacten hebt met de overheid. Zonder wordt het heel moeilijk.”

Een groot voordeel hierbij is dat Nederland een bijzondere positie heeft in Singapore. Dat heeft alles te maken met de rol die de Nederlandse econoom Albert Winsemius ooit speelde bij de opbouw van Singapore. Winsemius was hier jarenlang een zeer gewaardeerd en invloedrijk economisch adviseur. Hij werkte nauw samen met Lee Kuan Yew, die van 1959 tot 1990 premier was van Singapore. “Elke taxichauffeur weet wie Albert Winsemius was. Voor mij betekent het dat ik makkelijker binnenkom bij de ministers. Dit maakt het makkelijker om iets voor Nederlandse organisaties te doen. ABN AMRO bijvoorbeeld is de oudste bank in Singapore – die zit daar al sinds 1858 en heette toen Netherlands Trading Association.”

Blockchainmissie

Eind vorig jaar organiseerde de ambassade een zogeheten blockchainmissie naar het FinTech Festival in Singapore. Diverse overheidsorganisaties, banken en onderzoeksinstellingen namen hieraan deel. Ook koningin Maxima sprak daar. “Zij maakte veel indruk met een presentatie over financiering voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Ook daarvoor kun je blockchaintechnologie gebruiken”, zegt Vonno. Die ook zeer verheugd is dat prins Constantijn dit voorjaar naar Singapore komt om aanwezig te zijn tijdens een start-upfestival. Want start-ups krijgen eveneens volop de ruimte in Singapore. Vonno wijst erop dat B.Building Business eind 2018 een vestiging zal openen in Singapore, waar Nederlandse start-ups zich kunnen vestigen. Daarvoor werkt B.Building samen met onder meer de TU Delft en de Singapore University of Technology and Design. “Voor start-ups kan dit erg prettig zijn. Ze zijn daar samen. Wij geven ze een totaalpakket met informatie over onder meer de regelgeving in Singapore en de verzekeringen daar. Daarmee willen we het hen zo makkelijk mogelijk maken om in Singapore aan de slag te gaan.”

En Singapore lijkt ook interesse te hebben in de Nederlandse blockchainprojecten. “We werken hierin samen met Singaporese overheidsinstanties. Zij realiseren zich dat Nederland al heel concreet is op dit gebied. Wij laten al iets zien. Een voorbeeld daarvan is een oplossing op basis van blockchain voor het grensoverschrijdend afvalverkeer tussen Nederland en België. Communicatie daarover verliep tot voor kort via de fax. Ja, de fax. Daar zaten hele grote foutmarges aan vast. Met blockchaintechnologie kan dat naar 0 procent. Hiermee kun je precies zien wie of wat waar verantwoordelijk is.”

Nieuwe technologie

Interessant vindt Vonno ook het niet-Europese karakter van Singapore. “Men kijkt daar heel anders. Ze besteden bijvoorbeeld veel meer aan cybersecuritydefensie, want ze zien dat de hele technische wereld gaat veranderen. Zij zijn zich beter bewust van dergelijke veranderingen. Het gebruik van nieuwe technologieën is goed voor de Singaporese economie, maar gebeurt ook rules-based. Ik vind het bijzonder interessant dat alles verbonden is: robotica, cybersecurity, blockchain. In mijn vorige baan had ik te maken met de invoering van zelfrijdende auto’s. Op het gebied van blockchain werkt Singapore nu samen met TNO, met een specifiek cybersecurity testbed. Daarin wordt een stad gesimuleerd waarin reële situaties worden getest, zoals waterdistributie of elektriciteitsvoorziening gericht op het begrijpen van cyberkwetsbaarheden. Voordeel is dat je dan veel meer tegenkomt dat ook in het echt gebeurt.”

In totaal hebben nu zo’n 1.600 Nederlandse bedrijven een vestiging in Singapore. Er wonen 10.000 Nederlanders. Singapore kan volgens Vonno uitstekend dienen als een blockchainhub die toegang biedt tot veel meer Aziatische landen. “Het is lid van de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), waarin tien Aziatische staten zich hebben verenigd. Dat betekent dat al die Nederlandse bedrijven in Singapore van daaruit toegang hebben tot een markt met 630 miljoen mensen”, zegt Vonno.

“Wij kunnen hen onze technologieën laten zien. Daarin staat Nederland vooraan. Dat is erg relevant voor de Nederlandse economie. Wij blijven natuurlijk een tamelijk klein land en wie niet groot is moet smarter zijn. Singapore heeft dat ook en herkent dat in ons. Ik ben in Singapore trotser geworden op Nederland.”

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.