Innovatie & Strategie

Wetenschap
Mensen

Simulatie voorspelt publiek bij Grand Départ

Mensen © CC0 Public Domain 3dman_eu
29 juni 2015
Aanstaande zaterdag vindt in Utrecht de start van de Tour de France plaats, een evenement dat zeer veel volk op de been gaat brengen. De Universiteit Utrecht heeft een model gemaakt, om de bewegingen van dat publiek te kunnen voorspellen.

Naar schatting 600.000 tot 800.000 mensen gaan de binnenstad van Utrecht bevolken. De gemeente wil dat allemaal in bedwang houden en daarom is het van belang om te weten hoe de mensenmassa's zich door de straatjes van de stad gaan persen. Via een model met bolletjes - ontwikkeld door Movares - kunnen die stromen mensen vooraf in kaart worden gebracht.

Reach!

'In de aanloop naar de Grand Départ is de virtuele omgeving Reach! van Movares ingezet. De virtuele omgeving genereert automatisch een 3D-model op basis van de gemeentelijke data, zoals straten, grachten en bruggen. Door de integratie met de simulatiesoftware voor mensenstromen van de Universiteit Utrecht, ontstaat bovendien een beeld van het gedrag van de stromen toeschouwers.

Wat staat waar

Voor de twee etappes van 4 en 5 juli alle objecten van de organisatie, zoals tribunes, dranghekken, toiletten en bewegwijzering ingevoerd en zichtbaar gemaakt. Daarmee heeft de Utrechtse Tourorganisatie bestaande ideeën daarover getoetst. Verder kunnen eenvoudig verschillende scenario’s in beeld worden gebracht, bijvoorbeeld wat het effect is van 50.000 extra toeschouwers.

Snel

De Utrechtse informatici doen al een aantal jaren onderzoek naar het zo goed mogelijk simuleren van het gedrag van mensenstromen in grote, 3D-omgevingen. Dit heeft geleid tot software die realistischer en sneller is dan andere simulatiesoftware.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.