Beheer

Privacy
smartphone

Simpler apps verkoopt data uit contactenlijst smartphone

Bedrijf biedt gratis backup contactenlijst aan maar verkoopt de gegevens daarin.

© Unsplash malcolm lightbody
12 augustus 2020

Bedrijf biedt gratis backup contactenlijst aan maar verkoopt de gegevens daarin.

Simpler Apps biedt smartphonebezitters gratis diensten aan. De prijs wordt echter betaald door de contacten van de smartphonebezitter die hun contactgegevens zien verschijnen in andere diensten.

De praktijken van Simpler Apps zijn ontoelaatbaar in het kader van de AVG, stelt dagblad Trouw dat onderzoek deed naar de herkomst van allerlei privégegevens die op de Amerikaans-Israëlische website Lusha te vinden zijn. Het dagblad publiceerde eerder deze week dat bijvoorbeeld de telefoonnummers en LinkedIn-mailadressen van veel bekende Nederlanders, waaronder veel politici en notabene een directeur van de Nederlandse privacywaakhond.

Bij navraag blijkt Lusha de gegevens te kopen van onder meer Simpler Apps, een bedrijf dat kleine apps maakt om het leven makkelijker te maken. Zo is er een die automatisch de namen zoekt bij nummers van onbekende bellers. De app maakt ook automatisch een backup van de contactenlijst. Het bedrijf blijkt die gegevens ook door te verkopen aan derden. Simpler Apps heeft dat in zijn voorwaarden staan, maar heeft die zorgvuldig weggestopt.

Een aantal juristen vraagt zich in Trouw af of Lusha en Simpler Apps allebei zijn aan te pakken in het kader van de AVG. Het zijn beide in de VS gevestigde ondernemingen waar minder strenge privacyregels gelden. Simpler lijkt zich echter vooral op Europese gebruikers te richten en valt daarmee wel onder de AVG, stelt een van hen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.