Development

Software-ontwikkeling

SIG voelt Belgische stemsoftware aan de tand

13 juni 2014
De Software Improvement Group (SIG) laat haar software analyse laboratorium een ISO 25010 inspectie uitvoeren op de broncode van de Belgische verkiezingssoftware.

Met dit eigen initiatief ondersteunt SIG het streven naar transparantie rond ICT door de Belgische Overheid. Tevens wordt  de aandacht gevestigd op het maatschappelijk belang van softwarekwaliteit. De resultaten van de inspectie worden in eerste instantie aangeboden aan de Belgische Overheid.

Openbaarheid

Bij de verkiezingen in België op 25 mei 2014 werd gebruikgemaakt van stemcomputers en stemmen-telsystemen. De broncode van deze stemsystemen werd op 2 juni openbaar beschikbaar gesteld. Het openbaar maken van de broncode leidt tot hogere kwaliteit omdat vele ogen samen meer fouten kunnen ontdekken. Hiervoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat de broncode ook werkelijk wordt geanalyseerd.

Hogere kwaliteit

"In principe kan transparantie tot hogere kwaliteit leiden maar een effectieve inspectie komt niet vanzelf tot stand", zegt prof. dr. ir. Joost Visser, hoofd Research van SIG en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De inspectie van SIG richt zich niet alleen op de mate van beveiliging van de verkiezingssoftware, maar ook op de onderhoudbaarheid en complexiteit.

Breder bekijken

"Wat een softwaresysteem veilig maakt is niet alleen de afwezigheid van lekken.", zegt Rob van der Veer, Security Practice leider bij SIG. "Ook een goede structuur en begrijpelijke programmatekst zijn van wezenlijk belang om fouten te voorkomen en het oplossen van de onvermijdelijke bugs eenvoudiger te maken."

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.