Overslaan en naar de inhoud gaan

SIG voelt Belgische stemsoftware aan de tand

Met dit eigen initiatief ondersteunt SIG het streven naar transparantie rond ICT door de Belgische Overheid. Tevens wordt de aandacht gevestigd op het maatschappelijk belang van softwarekwaliteit. De resultaten van de inspectie worden in eerste instantie aangeboden aan de Belgische Overheid.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Openbaarheid

Bij de verkiezingen in België op 25 mei 2014 werd gebruikgemaakt van stemcomputers en stemmen-telsystemen. De broncode van deze stemsystemen werd op 2 juni openbaar beschikbaar gesteld. Het openbaar maken van de broncode leidt tot hogere kwaliteit omdat vele ogen samen meer fouten kunnen ontdekken. Hiervoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat de broncode ook werkelijk wordt geanalyseerd.

Hogere kwaliteit

"In principe kan transparantie tot hogere kwaliteit leiden maar een effectieve inspectie komt niet vanzelf tot stand", zegt prof. dr. ir. Joost Visser, hoofd Research van SIG en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De inspectie van SIG richt zich niet alleen op de mate van beveiliging van de verkiezingssoftware, maar ook op de onderhoudbaarheid en complexiteit.

Breder bekijken

"Wat een softwaresysteem veilig maakt is niet alleen de afwezigheid van lekken.", zegt Rob van der Veer, Security Practice leider bij SIG. "Ook een goede structuur en begrijpelijke programmatekst zijn van wezenlijk belang om fouten te voorkomen en het oplossen van de onvermijdelijke bugs eenvoudiger te maken."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in