Beheer

Governance
SIG Governance heeft ook aandacht voor de menselijke factor

SIG Governance heeft ook aandacht voor de menselijke factor

Besturing speelt bij alle IT-thema’s, zegt voorzitter Daniël Smits

Daniël Smits, voorzitter van SIG Governance © Daniël Smits
6 april 2020

Besturing speelt bij alle IT-thema’s, zegt voorzitter Daniël Smits

Besturing speelt bij elk IT-vraagstuk. De special interest group (SIG) Governance van de KNVI helpt IT-professionals met vragen over IT-governance. “Denk bijvoorbeeld aan agile werken. Organisaties worstelen met de vraag hoe die agile teams te laten samenwerken naar een gezamenlijk doel. Agile governance is een voorbeeld van zo’n thema dat we behandelen”, zegt SIG-voorzitter Daniël Smits.

Hoe is de SIG Governance ontstaan?

“Deze SIG heeft een flinke voorgeschiedenis. We zijn ontstaan vanuit een werkgroep van het Nationaal Architectuur Forum (NAF), waarin 30 vertegenwoordigers van verschillende organisatie deelnamen aan het thema governance. We verzorgden ook regelmatig een track op het Landelijk Architectuur Congres (LAC). Toen het NAF besloot dat het thema niet jaarlijks op het LAC aanwezig hoefde te zijn, besloten we zelf evenementen te organiseren. Na verloop van tijd ontstond de behoefte om een bredere doelgroep bij het thema te betrekken, niet alleen architecten. We hebben toen de afdeling Governance opgericht binnen de NGI, een voorloper van KNVI.”

Hoe ben je zelf met het onderwerp bezig?

“Onlangs ben ik gepromoveerd op een volwassenheidsmodel voor IT-governance, waarin ik niet alleen aandacht geef aan de harde kant van IT-governance, maar ook de zachte kant. Ik ging me in het onderwerp verdiepen nadat we vanuit het NAF een boek hebben geschreven met de titel ‘Focus op IT-bestuur’. De reacties op het boek waren positief, maar we kregen ook de opmerking dat het boek vooral over processen en structuren ging en weinig over de menskant. Dat zette me aan het denken en zo ben ik me in het onderwerp gaan verdiepen.”

Is de menselijke kant van IT-governance het belangrijkste thema binnen de SIG nu?

“We richten ons op de besturing van IT en daar speelt de menselijke kant een belangrijke rol. Er zijn ook andere thema’s actueel; denk aan de besturing van grote projecten of het omgaan met legacy of kunstmatige intelligentie. Al die thema’s komen in de SIG aan bod.
Na mijn promotieonderzoek wilde ik het onderwerp 'de softe kant van IT-governance' verder handen en voeten geven. Vandaar dat we vanuit de SIG acht mensen hebben gevraagd om vanuit hun eigen praktijk invulling te geven aan het thema. Dit heeft geresulteerd in het boek ‘Governance de menselijke maat genomen’, dat we onlangs hebben gelanceerd en waarin deze bijdragen zijn gepubliceerd.”

Waar ben je trots op?

“Inmiddels is er een community rondom het thema IT-governance ontstaan. Drieduizend mensen lezen onze nieuwsberichten en artikelen en willen over het onderwerp geïnformeerd worden. Dat vind ik leuk om te zien.
We komen ook steeds een stapje verder. Ook vanuit de Europese Unie is er bijvoorbeeld belangstelling voor de ontwikkeling van een praktijkrichtlijn voor de zachte kant. Hierbij zijn ook ISO en NEN betrokken. In deze in eerste instantie Nederlandse praktijkrichtlijn besteden we aandacht aan de menselijke kant van IT-governance. Het is mooi om te zien dat organisaties niet alleen een RACI-chart volgen, maar ook echt de menselijke factor meenemen bij IT-governance.”

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.