Siemens betaalt boete in omkoopaffaire

15 december 2008
Het Duitse technologieconcern Siemens heeft maandag schikkingen getroffen met de Amerikaanse en de Duitse autoriteiten in een omvangrijk omkoopschandaal. Siemens betaalt 800 miljoen dollar (585 miljoen euro) in de Verenigde Staten en 395 miljoen euro in Duitsland.

Siemens verklaarde voor een rechtbank in Washington schuldig te zijn aan omkoping. In totaal werd tussen 2000 en 2006 1,3 miljard euro in het geheim weggesluisd bij Siemens om contracten in het buitenland binnen te slepen via omkoping van ambtenaren. Het gaat onder meer om opdrachten op het gebied van telecommunicatie en openbaar vervoer.

De schikking met het Ministerie van Justitie en de beurstoezichthouder SEC bestaat uit een boete van 450 miljoen dollar en een terugbetaling van 350 miljoen dollar aan winst, die dankzij de omkoping werd behaald. Ook moet Siemens een toezichthouder aanstellen die voor vier jaar de gang van zaken in de gaten houdt.
  
Korte tijd na de bekendmaking van de regeling in de VS kwam de aankondiging van de schikking met de Duitse justitie voor een rechtbank in München. Daarmee is het gerechtelijke onderzoek van de openbaar aanklager van München naar het omkoopschandaal bij Siemens afgesloten

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.