Beheer

Branche
Roelof Meijer en Martijn Kaag

SIDN geeft Connetis financiële impuls

De beheerder van het .nl-domein neemt meerderheidsbelang in specialist inlogsystemen.

Roelof Meijer directeur SIDN (l) en Martijn Kaag, directeur Connectis tekenen de overeenkomst © SIDN
12 januari 2017

De beheerder van het .nl-domein neemt meerderheidsbelang in specialist inlogsystemen.

SIDN wil door deelneming in Connectis het bedrijf meer kans geven snel te groeien en te werken aan een toekomst van veilige inlogoplossingen en herbruikbare digitale identiteiten.

Hoeveel SIDN betaalt voor het belang in Connectis is niet bekend gemaakt. Connectis levert nu al de inlogsystemen voor 250 dienstverleners zoals grote (zorg)verzekeraars, uitgevers, lokale overheden en ministeries. SIDN claimt dat daarmee al 12 miljoen Nederlanders de infrastructuur gebruiken.

De infrastructuur stelt de bezoekers van websites in staat gebruik te maken van bestaande identificatiesystemen zoals DigiD, eHerkenning, iDIN (Bank-ID) en eIDAS. eIDAS is een eigen ontwikkeling van Connectis die gebruikers vanuit heel Europa op een veilige manier online te identificeren.

SIDN zegt dat de deelneming in Connectis goed past bij een van de doelstellingen van SIDN de afgelopen jaren: het optimaliseren van de dienstverlening rond het .nl-domein. Uit een eigen onderzoek onder de gebruikers van SIDN - de registrars ofwel de organisaties die voor hun klanten domeinnamen registreren bij SIDN - blijkt dat zij deze initiatieven erg op prijs stellen.

Vragen rond onafhankelijkheid

De deelneming van de non-profitorganisatie SIDN in het commerciële bedrijf Connectis roept wel vragen op over de onafhankelijkheid van SIDN. Dat is niet terecht, meent SIDN. De deelneming verandert niets aan de doelstellingen en de onafhankelijkheid. De nieuwe inkomstenstroom die via de deelneming in Connectis op gang komt, wordt ingezet voor het nastreven van de onafhankelijke doelen van SIDN.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.