SharePoint-master ‘geen twijfel meer over kennisniveau’

28 augustus 2009

Van Olst is daarmee de eerste vrouw buiten Microsoft die dit certificatieniveau heeft bereikt. In Nederland zijn er nog drie andere SharePoint 2007 MCM’s, wereldwijd zijn het er 29. Van Olst werkt als SharePoint-architect en consultant voor Macaw.

In maart van dit jaar zat Van Olst drie weken in een klein lokaal zonder ramen op de campus van Microsoft in Redmond bij Seattle. Ze kreeg uit de eerste hand intensieve SharePoint Server 2007-trainingen. ‘Instructie’ van de best denkbare docenten: mensen die voor Microsoft grote SharePoint-implementaties doen. Dagelijks van ’s ochtends acht tot zes uur SSRqs avonds. Na zessen deed ze nog minimaal twee uur zelfstudie of hands-on labs.

Aan het eind van elke week volgde een examen. Als afsluiting na drie weken was er het twaalf uur durende Qualification Lab, waarin allerlei levensechte grootschalige implementatieopdrachten uitgevoerd moesten worden. Een hoeveelheid werk waar Van Olst bij Macaw normaal gesproken een week of drie de tijd voor zou hebben. Ze haalde het Qualification Lab in eerste instantie niet, de vermoeidheid brak haar op. De herkansing kon ze in Nederland doen op het moment dat de normale ‘rotatie’ al was gestart. Dus had ze het geluk dat het Qualification Lab niet twaalf maar acht uur duurde. De tweede keer was makkelijker omdat ze wist wat ze kon verwachten.

In de diepgaande trainingen kwam behalve ‘Information Architecture’ en ‘Capacity planning’ ook authenticatie en autorisatie, installatie en configuratie aan bod. Twee dagen werden gevuld met een SQL-training van goeroes Paul Randal en Kimberly Tripp van SQLskills. Verder kwamen development, testen en troubleshooting aan bod.

Tijdens de trainingen merkte Van Olst weer hoe belangrijk het is om het product SharePoint Server vanaf het begin goed te installeren en te configureren. “Ik zie het vaak in de praktijk, dat SharePoint even snel ‘next>next>finish’ wordt geïnstalleerd. Het product werkt wel als je het op die manier doet. Maar als je het intensief gaat gebruiken, komen de problemen. Dan hoor je: ‘SharePoint is zo traag’. Maar dat komt dan door de krakkemikkige configuratie.”

De training was er sterk op gericht hoe je het goed doet. “De SQL-training was voor mij ook in dat opzicht een eyeopener. Ik heb me nooit heel erg met SQL Server beziggehouden. Maar als basis voor SharePoint geldt ook voor de SQL Server dat die nauwkeurig moet worden geïnstalleerd, geconfigureerd en onderhouden. De standaardinstellingen zijn zo ongeveer de slechtste die je kunt kiezen en alles aanvinken is ook geen goed idee.”

Het was drie weken heel erg hard werken en na afloop was ze helemaal kapot, zegt ze. “Maar het was een bijzondere ervaring om erbij te zijn. De groep van de bètarotatie waar ik aan deelnam, bestond uit zestien mensen. Dat zijn allemaal SharePoint-experts met hun eigen specialismen. Dus iedereen weet veel van SharePoint en het is heel gaaf om ervaringen te delen en dingen van de docenten en van elkaar te leren. Je bent drie weken lang heel erg gefocust met één ding bezig en je wordt niet afgeleid. Het is zwaar, maar ik denk dat het zo heel goed werkt. Zo weet je zeker dat je het echt snapt.”

Van Olst houdt zich sinds 2004 met SharePoint bezig. Ze heeft enkele grote implementatieprojecten gedaan, onder andere bij Sara Lee en Akzo Nobel. “Toen deze training werd aangeboden, wilde ik die graag doen. Mijn werkgever Macaw vond het een goed idee en heeft alles gefinancierd. De trainingen en examens alleen kosten al 18.000 dollar. Ik ben nu MCM SharePoint 2007. Als SharePoint 2010 volgend jaar uitkomt, wil ik ook daarvoor MCM worden.

Op de vraag of de MCM-titel het voor Van Olst als vrouw in de IT-mannenland makkelijker of moeilijker maakt, antwoordt ze dat ze eigenlijk nooit problemen heeft met de mannen. “Als je als vrouw in de IT weet waar je over praat, word je serieus genomen. Ik vind het eigenlijk wel relaxed, het mannenwereldje. De MCM-titel maakt het misschien iets makkelijker omdat er over je SharePoint-kennisniveau geen twijfel meer is als je MCM bent.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!