Management

Juridische zaken
tweede kamer

SGP en VVD willen dat internetcriminelen schade gaan vergoeden

Gevangenisstraf om daders tot terugbetaling te dwingen.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
26 november 2021

Gevangenisstraf om daders tot terugbetaling te dwingen.

De regering moet onderzoeken of criminelen die zich schuldig maken aan phishing of andere vormen van fraude via internet kunnen worden gedwongen tot het betalen van een schadevergoeding. De VVD en de SGP dienden een motie in tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

SGP-leider Kees van der Staaij meldde in het debat bericht te krijgen van een man die meer dan 30.000 euro afhandig was gemaakt door internetoplichters. "De daders omzeilen de terugbetaling, waartoe zij wel rechterlijk bevolen zijn, door vervangende hechtenis uit te zitten of onder de radar te blijven. Deze man heeft hier geen boodschap aan; hij werkt al tien jaar om de schuld die hij heeft terug te kunnen betalen."

Van der Staaij hoopt dat er iets tegen gedaan kan worden. "Mijn vraag is dan ook: hoe kan de minister ervoor zorgdragen dat sancties volledig, effectief en snel ten uitvoer worden gelegd, juist ook in dit soort situaties, waarin het om kwetsbare mensen in de knel gaat?"

Haalbaarheid

Samen met Kamerleden Bisschop (SGP) en Ellian (VVD) heeft Van der Staaij daarom de regering verzocht via een motie om voor maart volgend jaar te onderzoeken of schadevergoeding haalbaar is.

"Als het gaat om het opkomen voor mensen in de knel, voor kwetsbaren, is het belangrijk dat criminelen weten dat misdaad niet loont en dat slachtoffers van bijvoorbeeld fraude en oplichting daadwerkelijk terugbetaald worden, zodat zij niet in nog grotere problemen komen", aldus Van der Staaij.  Een gevangenisstraf kan dienen om de criminelen tot betaling te dwingen, maar de schadepost of de boete moet wel overeind blijven staan, vindt de SGP'er.

1
Reacties
JGM van der Zanden 29 november 2021 01:37

Onbegrijpelijk dat dat nu kennelijk nog niet kan....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.