Serieus games ontwikkelen in Utrechts ‘gamehol’
De bachelorstudie wordt afgesloten met een bachelordiploma Informatica met een speciale aantekening Gametechnologie. Na deze opleiding kunnen studenten zich verder in de gametechnologie specialiseren door het volgen van een tweejarige master.
Om studenten en docenten optimaal te faciliteren, is er een Gamelab ingericht – door de studenten al snel omgedoopt tot gamehol – dat deze week officieel werd geopend. Het lab is een plek waar studenten nieuwe games met behulp van geavanceerde technologieën kunnen ontwikkelen. De Utrechtse universiteit heeft de samenwerking met Microsoft gezocht, dat de nieuwste hardware en software beschikbaar stelde. “Wij leveren graag onze bijdrage aan een lab waar studenten nieuwe games kunnen ontwikkelen en kunnen experimenteren met nieuwe technologieën”, aldus Maarten-Jan Vermeulen, Academic Lead bij Microsoft.
Het Gamelab werd direct na de officieuze opening intensief gebruikt door de studenten om games te ontwikkelen voor pc en Xbox 360. Adriaan Jansen, voorzitter van de studenten-gamedevelopmentclub DGDARC, is enthousiast: “Het Gamelab is een perfecte werkomgeving voor studenten die serieus aan de slag willen met game development.”
Bij de studierichting Gametechnologie komen naast onderwerpen als datastructuren, graphics, kunstmatige intelligentie en interactie ook programmeervakken en projecten voor het ontwikkelen van games aan bod. Hoogleraar gametechnologie Mark Overmars: “De programmeertaal C# van Microsoft is uitstekend geschikt om te leren programmeren en wordt dan ook gebruikt in het programmeeronderwijs voor al onze eerstejaarsstudenten. Het op gaming toegespitste XNA geeft de studenten de mogelijkheid om al in hun eerste vak prachtige games te maken. Door het Gamelab dagen we studenten uit om daarna aan spannende gameprojecten te blijven werken, binnen en buiten de opleiding.”
Utrecht profileert zich graag als de game-industriestad van Nederland. Het onderzoek aan de universiteit richt zich onder meer op pad planning en crowd simulation, onder leiding van professor Mark Overmars, animatie en simulatie, multimodale interactie zoals brain-machine interfaces, multimedia en geometrie, kunstmatige intelligentie en agent technologie.
Vorige week werd bekend dat de Europese Unie samen met het Rijk, de provincie en gemeente Utrecht 4 miljoen euro investeert in de Nederlandse gamesindustrie. De investering moet leiden tot extra werkgelegenheid, innovatie en een beter vestigingsklimaat voor ondernemingen binnen de snelgroeiende Nederlandse gamessector. Het geld gaat naar Dutch Game Garden, dat zich inzet voor de ontwikkeling van de Nederlandse game-industrie. De stichting brengt studenten, starters, (jonge) bedrijven en financiers bij elkaar, biedt professionele begeleiding en organiseert evenementen. Het nieuwe hoofdkwartier van Dutch Game Garden – het voormalige pand van ABN AMRO aan de Neude – zit een halfjaar na ingebruikname al vol met huurders; maar liefst 35 bedrijven wisten de weg naar het bedrijfsverzamelgebouw al te vinden. Er is inmiddels een wachtlijst.
Remco van Lunteren, gedeputeerde Economie van de provincie Utrecht, is blij met de investering. “Onze provincie is voorloper in het faciliteren van creatieve industrie zoals gamedesign, maar bovenal draagt dit bij aan innovatie onder jongeren.”
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!