Beheer

Netwerken
pijl omhoog

SDN krijgt langzaam voet aan de IT-grond

SDN maakt netwerken flexibeler maar of de Total Cost of Ownership omlaag gaat, is nog de vraag

stijgende lijn © CC0 Pixabay,  Geralt
27 november 2014

Software Defined Networking (SDN) is geen nieuwe technologie, maar een concept dat veel impact zal hebben op het netwerkbeheer. Daardoor zullen niet alleen de IT’ers zich moeten aanpassen, hele organisaties gaan erdoor veranderen.

Dat zijn enkele conclusies van het vorige week gehouden SDN Live-evenement van HP. Hoe groot de gevolgen van SDN zullen zijn, wordt pas over enkele jaren duidelijk, meent Emir Halilović, program manager Networking & Infrastructure EMEA bij researchbureau IDC.

Er zijn geen concrete cijfers over hoeveel bedrijven nu al SDN geïmplementeerd hebben, maar dat zijn nog geen grote aantallen. IDC ziet SDN tot nu toe vooral gebruikt worden door grote datacenterproviders. “Het was tot voor kort alleen interessant voor enkele grote datacenters, maar nu wordt het ook interessant voor wat kleinere datacenters en serviceproviders”, zegt Halilović. SDN zal de komende twee jaar ook steeds beter toegankelijk worden voor grote ondernemingen, meent hij. “Bij grote bedrijven die nu voor de keuze staan hoe ze hun netwerk toekomstbestendig kunnen maken, begint SDN voet aan de grond te krijgen.”

Halilović ziet diverse redenen waarom SDN flink zal groeien de komende jaren. “Bij het ondersteunen van private clouds kampen bedrijven nu nog met een gebrek aan voldoende beveiliging tussen virtuele servers en gebrek aan voldoende bandbreedte om de virtuele omgeving te ondersteunen. Daarnaast vormt het netwerk zelf vaak een probleem, legt Bert Leegwater, country manager HP Networking Nederland uit. ″Het compute-deel binnen de IT heeft zich de afgelopen veel sneller ontwikkeld als het netwerkdeel. Netwerkarchitectuur blijkt vaak achterhaald en niet in staat om dynamisch mee te veranderen. Dat wordt met SDN opgelost."

Total cost of ownership

SDN zet het mes in eerste instantie in de business van telecomproviders. Met name zij kunnen kosten besparen door netwerken efficiënter te beheren met SDN, stelt Leegwater. De besparing zit 'm daarbij vooral in het efficiënter gebruik en efficiëntere inrichting van het netwerk. Bij SDN zal er minder verkeer zijn tussen de switch en de controller omdat een deel van verkeer direct wordt doorgestuurd zonder eerst naar de controller te gaan. Toch is de besparing niet voor iedereen zo overduidelijk. De meningen over de TCO verschillen, stelt Timo Bakker, director European Government segment Subject Matter Expert bij Alcatel-Lucent. “Netwerken worden wel flexibeler en beter beheersbaar, maar of de TCO omlaag gaat, is in de praktijk soms twijfelachtig.”

Leer programmeren

Omdat een groot aantal switches al SDN ondersteunt, hoeft de implementatie ervan technisch niet zo ingewikkeld te zijn. Wel heeft de overstap op SDN gevolgen voor IT’ers. Zij zullen steeds meer netwerkfuncties via software moeten aansturen. Het advies aan ieder die de komende jaren nog als netwerkbeheerder wil werken, is dan ook om vooral een programmeertaal te gaan leren.

Zie ook: Dossier Software Defined Networking

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!