Schotten zien brood in groene datacentra

7 juli 2009
Het onherbergzame noorden van Schotland is met zijn klimaat en mogelijkheden voor de winning van groene energie ideaal voor de vestiging van milieuvriendelijke datacentra, meent een groep Schotse projectontwikkelaars.

Lockerbie Data Centres heeft al een plan ingediend voor een dataopslagcentrum met bijbehorend bedrijfsterrein met een projectbudget van bijna 1 miljard euro. Het nieuwe centrum kan werk bieden voor zo'n 1000 mensen. De ontwikkelaars hebben al een gebied van 110 hectare grond aangekocht in de buurt van een aantal windmolenparken en een biomassa-energiecentrale. De warmte die het datacentrum produceert, dient in het plan voor de verwarming van zo'n 700 huizen in een naburige gemeenschap.

De ontwikkelaars springen in op de trend waarin bedrijven hun dataopslag uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. In dergelijke datacentra met honderden servers bieden de lage buitentemperaturen de kans veel gebruik te maken van passieve koeling. Het afvoeren van de warmte is een belangrijke factor in het energieverbruik van datacentra.

De ontwikkelaars zien meer geschikte plekken in Schotland, zelfs tot in Caithness in het het uiterste noorden. Ontwikkelaar IVI verwacht daar voor 1,2 miljard euro aan investeringen te doen en werk te kunnen bieden aan zo'n 300 mensen. De energievoorziening kan daar komen van een getijdecentrale in de Pentland Firth, een zeeëngte tussen Schotland en de noordelijker gelegen Orkney eilanden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.