Innovatie & Strategie

Wetenschap
Winnaars Raspberry Pi 2023

Scholieren pakken energietransitie aan met minicomputers

Dit zijn de winnaars van de Raspberry Pi-competitie 2023.

Winnaars van de Raspberry Pi competitie 2023 © PA Consulting
20 april 2023

Dit zijn de winnaars van de Raspberry Pi-competitie 2023.

Ieder jaar daagt PA Consulting scholieren uit om de wereld te verbeteren met behulp van een Raspberry Pi. In deze vijfde editie was de opdracht: 'innoveren om de energietransitie te versnellen'. 

De Raspberry Pi-competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek. Zestien teams, met leden tussen de twaalf en negentien jaar, haalden de finale op 19 april in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Volwassenen weten niet beter

“Wij vinden het ontzettend belangrijk dat jullie ervaren wat technologie kan betekenen voor de wereld”, zei Mark Griep, hoofd PA Nederland tegen de volle zaal. “En denk maar niet dat wij volwassenen het beter weten. Jullie kunnen er vanuit gaan dat jullie ideeën goed zijn en dat jullie heel goed weten wat er moet gebeuren om deze wereld beter te maken.”

Minister Rob Jetten sprak de scholieren toe in een videoboodschap: “Wij proberen dagelijks de moeilijkste problemen rond de energietransitie op te lossen. Hoe sluiten we meer mensen aan op het energienet? Hoe wekken we meer energie op uit bronnen die niet opraken? Maar ook: hoe betrekken we mensen, met name jongeren? Wat tof daarom dat jullie de afgelopen tijd hebben nagedacht over oplossingen die de overstap naar groene energie makkelijker maken. Als minister ben ik heel benieuwd naar wat jullie hebben verzonnen tijdens deze lustrumeditie.”

Creativiteit
Guido 2

In de categorie Creativiteit won team Guido 2, van GSG Guido uit Amersfoort, met hun proefopstelling waarmee energie werd opgeslagen in perslucht.

Haalbaar
Team 0

In de categorie Haalbaar won Team 0 van het Gomaruscollege uit Groningen met een intelligente oplossing voor energiedistributie

Impact
Misteaks Where Made

De prijs voor meest impactvolle uitvinding ging naar team Misteaks Where Made van het buurtcollege Maas en Peel uit Panningen, voor hun oplossing om de verwarming van ruimtes af te stemmen op het aantal aanwezige personen.

Overall
I-Team Pro

I-Team Pro van het Griftland College uit Soest won de Overall-prijs voor hun oplossing om zonnepanelen met behulp van de Raspberry Pi altijd in een optimale stand ten opzichte van de zon te plaatsen.

Prijzen werden uitgereikt door leden van de negenkoppige jury, bestaande uit Volkert Deen (Hoofdredacteur, AG Connect), Joost Looij (Directeur ICT, Enexis), Mieke Struik (Head of Schiphol Group Aviation Solutions), Koen-Jan Nieuwenhuisen (SaaS Factory PMO Leader, Philips), Anne-Marie Le Doux (Business Manager Innovation, APG), Jet Lepage (Hoofd Verwerken Financiële Verplichtingen, UWV), Wendy Vierveijzer (Rechtspraak), Rinke van de Rhee (Chief Digital Officer, Alliander) en Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.