Overslaan en naar de inhoud gaan

Scharnier kan Windows 8 maken of breken

Computerfabrikanten hebben daarom veel onderzoek gedaan naar het ideale scharnier dat beeldschermen in een goede positie moet houden terwijl gebruikers met Windows 8 werken. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Een slecht functionerend scharnier – een onderdeel met een kostprijs van amper 10 dollar – zou het succes van Windows 8 in de kiem kunnen smoren, luidt de boodschap. Een touchscreen moet aan andere eisen voldoen dan het scherm van een normale laptop, all-in-one of losse monitor.

Ergernis over wiebelig touchscreen kan succes Windows 8 frustreren

Gebruikers die voortdurend het display moeten verstellen doordat het bij aanraking telkens van stand verandert, zouden zich geërgerd van Windows 8 kunnen afkeren. Anderzijds moet het scherm niet zo muurvast blijven staan dat het open- en dichtklappen van een notebook te zwaar gaat.

De Wall Street Journal citeert een topman van Toshiba America, die zegt: “Een slecht scharnier is de achilleshiel van een laptop.” Toshiba heeft in Japan 6 ingenieurs die niets anders doen dan scharnieren ontwerpen en het bedrijf bezit ruim 50 patenten op dit onderdeel. Een productontwerper van Dell noemt het ontwerpen van het juiste scharnier “een uitdaging op het gebied van industrieel design”.

Ingenieurs moesten terug naar de tekentafel

Met Windows 8 op komst zijn ingenieurs daarom teruggegaan naar de tekentafel om nieuwe concepten uit te testen. Dell kwam tot de ontdekking dat je het scherm van een desktop-pc het best kunt aanraken in een hoek die tussen min 5 en plus 60 graden ligt. Daarin is rekening gehouden met de afstand die een zittende gebruiker moet overbruggen tot de bovenkant van het scherm. De verwachting is overigens dat veel gebruikers een touchscreen liever zullen bedienen terwijl ze staan.

Voorbeelden van innovatieve oplossingen

De oplossingen waar pc-fabrikanten mee voor de dag komen, zijn soms behoorlijk origineel en innovatief.

  • Bijvoorbeeld Lenovo ontwierp voor zijn nieuwe ‘convertible pc’ Yoga met Windows 8 een scharnier waarmee het scherm 360 graden kan omvouwen. De constructie is op duurzaamheid getest door hem 25.000 keer te openen en te sluiten.
  • Een team bij HP werkte 3 maanden aan het perfectioneren van een scharnier voor een laptop met afneembaar scherm. De oplossing was uiteindelijk magneetjes te monteren die het scherm in zijn dock geleiden.
  • De ontwerpers bij Acer vreesden dat een traditioneel, met schroeven bevestigd scharnier te zwak zou zijn en besloten tot een scharnier dat lijkt op de T-balken in de draagconstructie van gebouwen.
  • Toshiba ontwierp voor een hybride laptop/tablet een complex mechanisme met kleine plastic tandwieltjes en een geveerd metalen staafje die de druk op het scharnier gelijkmatig moeten verdelen, zelfs als de gebruiker aan de zijkant op het scherm drukt om het te sluiten.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in