Overslaan en naar de inhoud gaan

Schakelprogramma voor zij-instromende informaticadocent wordt gratis

Het pre-masterprogramma voor béta’s die willen zij-instromen als docent wordt vanaf september gratis aangeboden. De bestaande programma’s voor informatici, natuurkundigen, scheikundigen en wiskundigen worden gebundeld in het schakelprogramma Beta4all. Het programma is speciaal ontwikkeld voor zij-instromers die naast hun baan aan een omscholing beginnen.
cursus
© European Patent Office
European Patent Office

Vanuit de reguliere student is er relatief weinig belangstelling om na hun beta-studie door te stromen naar het leraarschap, is de ervaring van Paul Bergervoet, coördinator van het informaticaprogramma van Beta4all. Meer dan vijftig procent van de informaticadocenten zijn zij-instromers. Vaak hebben deze zij-instromers enkele jaren ervaring in het werkveld en willen daarna hun lesbevoegdheid gaan halen om als informaticadocent aan te slag te gaan, zowel in het voortgezet onderwijs, hbo of op de universiteit.

Om aan deze masteropleiding te kunnen starten, wordt eerst getoetst of de deelnemer vakinhoudelijk toelaatbaar is. “Vaak betekent het dat de deelnemer eerst nog een aantal vakken moet voordat hij kan beginnen. Vooral voor HBO’ers geldt dat. In de HBO-informaticaopleiding missen de kennis over algoritmiek en dat is een verplicht onderdeel in het examenprogramma Informatica. Een docent kan dus niet zonder deze kennis”, zegt Bergervoet.

Combineren met baan

Voor reguliere studenten is er een pre-masterprogramma, maar dat botste met de agenda van de zij-instromer die het programma moet combineren met een baan. “Vaak waren er colleges overdag op werkdagen. We zagen dat mensen afhaakten omdat ze het niet konden rondbreien met hun bestaande baan.” Daarop werd voor deze zij-instromers in 2016 een speciaal schakelprogramma ontwikkeld. “En dat programma wordt nu voorgezet voor vijf jaar door de universiteiten. Zij gaan aan de slag om meer mensen aan deze programma’s te laten deelnemen.”

Na het schakelprogramma start een deelnemer aan de master. De duur daarvan kan verschillen, afhankelijk van of de deelnemer een volledige mastertitel wil hebben of alleen een lesbevoegdheid.

Tekort aan informaticadocenten

Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk drempels worden weggenomen voor geïnteresseerden in een baan als informaticadocent. Er is namelijk een enorm tekort. Maar liefst 75 procent van alle vacatures voor ICT-docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo is volgens de Monitor Techniekpact van 2020 moeilijk vervulbaar. Er worden oplossingen gezocht in hybride docenten of door HBO-docenten in het voortgezet onderwijs te laten lesgeven.

Bergervoet is blij met het initiatief van zijn universiteit om het pre-masterprogramma voortaan aan te bieden aan zij-instromer, maar ziet dat er toch nog wat geïnteresseerden buiten de boot vallen. Het gaat dan vooral om mensen zonder diploma, een groot deel van de IT’er blijkt ook jaarlijks uit onderzoek van AG Connect. “Deze groep komt op een dood spoor, omdat een schakelprogramma niet voldoende is. Ik pleit voor een eenmalig programma voor deze groep zodat ze daarna kunnen worden toegelaten aan een lerarenopleiding. Twintig jaar geleden hadden we dit probleem ook en toen is het ook met een eenmalig programma opgelost. En ik verwacht dat het hierna niet meer nodig is. Over tien of twintig jaar bestaat deze groep niet meer, dan kan het merendeel van de informatici een diploma laten zien.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in