Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Schaduw-IT zal alleen maar groeien’

“De situatie voor de CIO en de IT-afdeling is in tien tien jaar tijd totaal veranderd,” zei Chris Curran, principal for technology strategy and innovation van de Consultancy afdeling van PricewaterhouseCoopers (PwC) tegen Infoworld. “Ze schrikken ervan dat de data ineens niet meer in de organisatie is. Vroeger gold dit als ‘negatief gedrag’ waar minimaal een strenge reprimande op volgde. Nu moeten CIO en IT heel goed kijken waarom er buiten hun om IT wordt ingekocht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het kan zijn dat er een goede reden voor bestaat.” PwC doet jaarlijks in de VS onderzoek naar het digitale IQ van grote organisaties en maakte onder meer van deze data gebruik om de omvang van shaduw-IT in te schatten.

Complicaties

Vooral het kopen van cloudservices is een belangrijke factor in het passeren van de processen en de inkoop van IT, zegt Curran. “Complicaties doen zich voor als de business managers, na hun schaduw-IT-bestedingen in de cloud, naar de IT-afdeling gaan met de eis om ‘enterprise’ data te integreren met de ‘cloudbased’ data om analytics te kunnen doen.”

Wordt alleen maar erger

Volgens Curran zal deze vorm van schaduw IT zeker voor grootzakelijke IT-afdelingen alleen maar gaan groeien. “Business units gaan om IT heen omdat ze IT te langzaam vinden of omdat de CRM-applicatie van IT de business niet meer bevalt. In het geval van file sharing services kunnen er grote risico’s aan kleven.” Volgens Curran doen CIO er verstandig aan om samen met de CFO deze schaduw-IT-uitgaven in beeld te krijgen. “Iemand moet immers het overzicht houden. Misschien moet de IT-afdeling een andere rol gaan vervullen.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in