Management

Cloud
SAP

SAP verlegt focus naar eindgebruiker

Meer dan helft omzet komt straks uit nieuwe platforms

8 maart 2017

Meer dan helft omzet komt straks uit nieuwe platforms

Vorig jaar verraste Apple en SAP de IT-markt met een samenwerking die volgens beide partners “Het mobiele werken voor alle soorten zakelijke klanten volledig zou veranderen”.

Analisten interpreteerden deze stap primair als een actie van Apple om zich meer op de zakelijke markt te richten. Een klein jaar verder blijkt dat de deal ook voor SAP een ommekeer betekent. De onderneming verwacht binnen afzienbare termijn meer dan de helft van zijn omzet via partnerships als dit te realiseren.

“We hebben ons businessmodel volledig veranderd”, aldus Richard Knowles, General Manager Apple Partnership bij SAP. “Wij komen via deze overeenkomst direct met de eindgebruiker in contact. Dat is voor ons een nieuwe en ook veelbelovende ingang voor de markt.”

Financiële cijfers wil Knowles niet noemen maar hij stelt wel dat de omzet die via het SAP-Apple platform wordt gerealiseerd nu heel snel begint te groeien. “Daarnaast weet ik dat ook de omzet van Apple hierdoor een boost krijgt.”

Knowles was op het WMC, vorige week in Barcelona, waar SAP breed uitpakte over de samenwerking met Apple. De kern van de overeenkomst is dat eindgebruikers via de verschillende Apple devices met speciaal ontwikkelde apps, toegang krijgen tot het SAP HANA Cloud platform. Beide partijen zijn daartoe overeengekomen dat ze gezamenlijk een Software Development Kit (SDK) voor de Apple-SAP platform ontwikkelen.

Eindgebruiker

Dat het SAP ernst is met de werkvloer illustreert Knowles aan de hand van de opzet van het Apple SAP Experience Lab in de Verenigde Staten. “Ik laat daar alleen eindgebruikers toe. Zij moeten hun ervaring en vooral frustraties over de huidige IT-ondersteuning kunnen delen. Het is vervolgens aan ons om te laten zien hoe makkelijk we een bepaalde functionaliteit kunnen realiseren.”

Die keuze voor de eindgebruiker is door Apple ingegeven, zegt Knowless. “Praat met een IT-manager over nieuwe toepassingen, en je hoort alleen bezwaren. Ze blijven maar uitleggen waarom bepaalde dingen niet kunnen.”

Backoffice

Knowles verwijst vervolgens naar de presentatie op de stand van SAP waar de firma Mapal, een Duitse leverancier van snijgereedschappen, liet zien hoe een toepassing voor flexibel voorraadbeheer binnen twee weken was gerealiseerd. “Wat niemand weet, en ook niet relevant is voor de mensen op de werkvloer, is dat die toepassing in de backoffice aan allerlei verschillende platforms is gekoppeld. Dat bewijst dat het gewoon mogelijk is om nieuwe snel ontwikkelde toepassingen te combineren met onze traditionele platforms.”

Zijlijn

De ontwikkelingen zoals Knowles die schetst duwen de traditionele IT’er naar de zijlijn, erkent hij. “Er blijft voor de hardcore IT’ers een belangrijke rol weggelegd in het onderhouden van traditionele platforms, zeg maar de basement. Maar nieuw toepassingen zijn gebaseerd op omgevingen als het SAP-Apple platform. Daar heb je een hele nieuwe generatie ontwikkelaars voor nodig.”

Die nieuwe generatie maakt gebruik van de eerder genoemde Software Development Kit voor het iOS platform. Deze is inmiddels via de cloud beschikbaar. Gebruikers, ontwerpers en ontwikkelaars kunnen daarmee apps voor het iOS platform ontwikkelen waarbij via API’s naar de SAP HANA omgeving wordt gekoppeld. “Dat gaat over high tech, maar ook daar komt er weinig traditionele IT meer aan te pas”, aldus Knowles.

Lage kosten

Hij merkt op dat de kosten voor dit soort nieuwe toepassingen ongekend laag is. “Het gaat om apps waarvan de prijs in centen wordt uitgedrukt. Hetzelfde geldt voor de kosten van ons cloudplatform. Voor minder dan een dollar per maand heb je de beschikking over systemen waar tot voor kort tonnen of zelfs miljoenen werden neergeteld. Die systemen hadden vaak een flinke overhead terwijl je nu gebruik maakt van die ene functionaliteit die je nodig hebt.” 

Academy

Een belangrijk onderdeel van de deal met Apple is dat SAP zorg draagt voor de opleidingsfaciliteiten rond het nieuwe platform. Inmiddels zijn er ‘Apple SAP Academies' en alle opleidingstrajecten voor dit jaar zijn al volgeboekt, aldus Knowles. “De cursisten komen overal vandaan. We hebben inschrijvingen vanuit IBM, Deloitte, Accenture en ga zo maar door. Ook dat bewijst voor mij dat het potentieel van deze overeenkomst ongekend is. Alle grote spelers zien het belang van dit platform en willen aanhaken om voor hun klanten nieuwe toepassingen te ontwikkelen.”

CV Richard Knowles
Richard Knowles

Richard Knowles, General Manager Apple Partnership bij SAP.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.