Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Aviko-vrieshuis

SAP-project eerder opleveren, door corona

Geautomatiseerd diepvriesmagazijn kwam voor Aviko geen moment te vroeg.

© Aviko
14 december 2020

“En toen kwam corona”, is een uitspraak die veel ICT-managers met een zucht kunnen doen. Projecten hadden ineens minder prioriteit, er werd met kunst- en vliegwerk digitaal thuisgewerkt, en soms werden ICT-plannen zelfs uitgesteld. Zo niet bij aardappelverwerker Aviko. Daar is een implementatie van SAP EWM met spoed eerder afgerond. “Het was begin maart. We zaten lekker op schema”, vertelt ICT-manager Kees Jansen. En toen kwam corona.

Aviko was al enige tijd bezig met het realiseren van een volledig geautomatiseerd warehouse, voor de opslag van zijn ingevroren goederen. Locatie: het Gelderse plaatsje Steenderen, waar Aviko al een fabriek heeft staan. Het beoogde nieuwe vrieshuis moest de productie van die faciliteit gaan ‘opvangen’ en kreeg daarvoor een flinke omvang: zo’n 7.200 vierkante meter, verdeeld over 11 verdiepingen waarmee een hoogte van 34 meter wordt behaald en waarin ruim 40.000 pallets gestald kunnen worden.

Groot en ambitieus

Maar het Aviko Vrieshuis in Steenderen is niet alleen fysiek groot, het is ook op IT-gebied ambitieus. Het nieuwe pakhuis is in vergaande mate geautomatiseerd. Dit geldt zowel ‘inwendig’ wat betreft robots (shuttles en movers) die de pallets wegzetten en weer ophalen, alsook ‘uitwendig’ wat betreft de koppeling van het warehousesoftwaresysteem aan Aviko’s ERP-omgeving.

Laatstgenoemde is van de Duitse leverancier SAP en doet al jarenlang dienst bij Aviko. Het Nederlandse bedrijf heeft in een eerder IT-project zijn SAP-installatie in de AWS-cloud gezet om achter de Chinese firewall een kopie te kunnen draaien. Nu is voor het geautomatiseerde diepvriespakhuis een implementatie van SAP EWM (Extended Warehouse Management) doorgevoerd.

Voor de planning en bouw van het warehouse in Steenderen was een wat langere aanloop nodig, mede vanwege vergunningen. Daarnaast is de software-implementatie gaan lopen. Terwijl de constructie van het gebouw nog bezig was, is er al begonnen aan de IT-kant. De start lag in de zomer van vorig jaar, en het echte begin was in oktober, nu iets meer dan een jaar geleden.

Blauwdruk

De neergelegde ambitie was bovendien om dit pionierende project als blauwdruk te gebruiken voor een geautomatiseerd warehouse. Uit de EWM-implementatie moeten best practices en een ‘repeatable solution’ komen waarmee Aviko zijn andere warehouses ook gaat automatiseren. Te beginnen in de Achterhoek, en als tweede een nieuw te bouwen pakhuis in België. De in SAP EWM ingerichte processen zijn dan eenvoudig naar andere locaties uit te rollen. Daarna is het eenvoudiger om het gebruik, het beheer en de ondersteuning te faciliteren.

De planning voor het begin van deze bedrijfsbrede operatie was om halverwege mei live te gaan met de eerste implementatie, in Steenderen dus, vertelt ICT-manager Jansen aan AG Connect. “Het was begin maart. We zaten lekker op schema,” maar toen brak dus de coronacrisis uit in Nederland. Dat raakte heel aardappelland, zoals Jansen het noemt. “De afzet stortte in en de aanvoer stokte.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!