Management

Juridische zaken
licentie

SAP-klant gaat nat op licentievoorwaarden

Nieuwe waarschuwing dat licentievoorwaarden van SAP voor klanten onvoordelig kunnen uitpakken.

© CC0,  Pixabay
20 februari 2017

Nieuwe waarschuwing dat licentievoorwaarden van SAP voor klanten onvoordelig kunnen uitpakken.

Omgerekend 64 miljoen euro. Bijna het bedrag dat Diageo tussen mei 2004 en en november 2015 al betaalde voor het gebruik van SAP-software. Die rekening presenteerde SAP aan Diageo op grond van indirect gebruik dat niet onder de gesloten licentie werd vergoed. Of Diageo dat hele bedrag moet betalen, staat nog niet vast. Maar dat SAP een rekening kan indienen, dat is door de rechter inmiddels bekrachtigd.

SAP daagde Diageo voor de rechter omdat Diageo klanten en verkooppersoneel vanuit Salesforce toegang gaf tot klanten die in SAP's ERP-software zijn opgeslagen. Diageo had wellicht beter moeten weten. SAP staat erom bekend dat zijn licentievoorwaarden in dergelijke gevallen onvoordelig kunnen uitpakken. Enkele jaren terug waarschuwde Dave Blake van Upper Edge daar al voor. SAP stipuleert dat van gebruik sprake is bij 'het activeren van de verwerkingsmogelijkheden van de Software, het laden, uitvoeren, benaderen, inzetten van de Software, of het tonen van informatie die het resultaat is van dergelijke mogelijkheden'. Volgens Blake ging SAP destijds zo ver dat het zelfs geld vroeg wanneer bedrijfsgegevens vanuit zijn systemen overgeheveld werden naar Excel voor verdere analyse.

De Engelse drankengigant die onder andere Guiness-bier en Smirnoff-wodka vermarkt, realiseerde zich dat kennelijk onvoldoende toen het enkele jaren terug op zijn Salesforce-platform functionlaiteit bouwde waarmee verkopers klantbezoeken en -contacten konden volgen en klanten bestellingen konden doen en de aflevering ervan konden volgen. Beide wisselen gegevens uit met de database in Diageo's MySAP-installatie.

Diageo meende dat toegang tot zijn data in MySAP gedekt werd door de licentie op SAP Exchange Infrastructure (SAP PI) die het had afgesloten naast de licentie voor MySAP. Maar SAP dacht daar anders over. Volgens SAP zijn die verkoopmedewerkers en klanten gerbuikers van MySAP, en moet voor elk van die gebruikers een licentievergoeding betaald worden als ze de Salesforce-toepassingen gebruiken die met het SAP-systeem interacteren.

Dat verschil van mening hebben Diageo en SAP voorgelegd aan de rechter. Die heeft nu gevonnist in het voordeel van SAP. Wel wil de rechter nog nadere onderbouwing van het schadebedrag van 54.503.578 pond dat SAP van Diageo eist. Daarvoor moet SAP meer bewijs leveren dat het systeem van Diageo inderdaad gebruikt is door het aantal gebruikers dat SAP voor die berekening heeft gehanteerd.

Dit vonnis is opnieuw een waarschuwing voor SAP-klanten dat ze goed moeten oppassen wanneer ze hun  SAP-implementaties aan andere oplossingen koppelen, waarschuwt Robin Fry in Computerworld. Fry is directeur bij adviesbureau licentiezaken Cerno Professional Services. En dat geldt volgens hem niet alleen Engelse klanten. SAP hanteert de licentievoorwaarden die het in Engeland de overhand gaven, ook in andere landen. Er is geen reden om te veronderstellen dat rechters in andere landen de gesloten overeenkomst anders zullen interpreteren dan de Engelse rechter, stelt Fry.

De ruime uitleg die SAP geeft aan gebruik van zijn systemen worden met name een probleem wanneer men individuele gebruikers bij externe partijen toegang geeft tot gegevens die afkomstig zijn uit een SAP-database. Dat is voor SAP-gebruikers iets om terdege op te letten wanneer ze klantenportalen willen gaan inrichten of hun systemen strakker willen koppelen met toeleveranciers en afnemers.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.