Management

Zakelijke software
stapeltjes munten

SAP domineert in boekhouden en HR

Microsoft, Oracle, Exact en Afas moeten het doen met kruimelwerk

© CC0,  Pixabay
31 maart 2017

Microsoft, Oracle, Exact en Afas moeten het doen met kruimelwerk

SAP is in zowel boekhoudsoftware als HR-ondersteuning by far het meest gebruikte oplossing in Nederland. In beide domeinen bedient de Duitse software vendor meer Nederlandse bedrijfsvestigingen dan Exact, Microsoft en Afas bijelkaar.

Dat valt op te maken uit tellingen door marktonderzoeker Computer Profile, die verder vaststelde dat SaaS ook voor bedrijfsapplicaties nog steeds sterk in opmars is. Omstreeks een op de vijf bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers gebruikt financiële software in de cloud. Het kan daarbij gaan om een financiële module van een ERP-pakket of een opzichzelfstaand financieel pakket. 

 

De laatste jaren is er enorm veel beweging in de wijze waarop men gebruikmaakt van de financiële oplossing. In 2014 draaide bij 35 procent de gebruikte oplossing voor de financiële administratie nog op de eigen locatie, in de afgelopen vier jaar is dit gedaald naar 26 procent. Het gebruik van een financiële oplossing dat op een moeder- of zusterlocatie draait, vertoont tevens een dalende trend, van 39 procent in 2014 naar 27 procent dit jaar. 

Kijkend naar het totale aantal softwareoplossingen dat gebruikt wordt voor de financiële administratie, blijkt SAP de meest genoemde leverancier (38%). Exact staat op nummer twee met ruim 9 procent en Microsoft sluit de top drie met bijna 8 procent.

HR-software

Ook in Computer Profile's overzicht van de meest voorkomende HR-oplossingen neemt SAP (met 29%) de eerste plaats in. De top drie bestaat verder uit AFAS (ruim 8%) en Microsoft (ruim 7%). Voor SAP geldt wederom dat zij zeer sterk naar voren komt bij locaties van multinationals, namelijk meer dan de helft (bijna 60%). Microsoft en Oracle vertegenwoordigen in dit segment de nummers twee en drie met respectievelijk 15 en 14 procent. In het publiek domein is Raet de meest in het oog springende vendor. Oplossingen van Raet worden gebruikt door 34 procent van deze locaties, op ruime afstand gevolgd door AFAS en SAP (19% en 13%). In de segmenten national enterprises en medium sized businesses ligt dit dichter bij elkaar. Microsoft is in beide segmenten de meest voorkomende vendor (23% en 17%). Bij national enterprises zijn SAP en AFAS de nummers twee en drie (20% en 19%) en bij medium sized businesses staat Exact op een gedeelde eerste plaats met 17 procent. ADP betreft de derde meest genoemde partij met 13 procent.


De gespecialiseerde HR-vendoren waren een van de eerste partijen die op grote schaal klanten vanuit de cloud gingen bedienen. HR-software wordt in totaal gebruikt door 88 procent van de locaties. Van alle HR-oplossingen bij bedrijven wordt 20 procent uit de cloud afgenomen. Dit is 5 procent meer dan vorig jaar.

Kijkend naar de omarming van SaaS-concept stuitten onderzoekers op flinke verschillen per marktsegment. Met name bij vestigingen uit het publiek domein en bij multinationals wordt HR-software vaak in de cloud ondergebracht of gehost (58% en 56%). In de segmenten national enterprises en medium sized businesses komt on-premises HR-gebruik nog het meest voor, respectievelijk 39 procent en 58 procent. 

Computer Profile bevroeg voor het onderzoek omstreeks 7.000 interviews met ICT-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers op locatie.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.