Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung schrapt security voor toptoestel na 4 jaar

Samsung heeft de Galaxy S8 verwijderd van zijn lijst Android-toestellen die nog ondersteund worden. Daarmee krijgt die vlaggenschip-smartphone geen security-updates meer, vier jaar na het op de markt komen van het apparaat.
Android mascotte
© Google
Google

Het einde qua support - en daarmee veilig gebruik - kwam in maart al in zicht, schrijft The Register. Toen is de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent namelijk al gestopt met het aanbieden van maandelijkse security-updates voor de S8. In plaats daarvan schakelde Samsung over op een kwartaalritme voor het uitbrengen van beveiligingsupdates.

De Galaxy S8 is begin 2017 uitgekomen met Android 7 (Nougat) voorgeïnstalleerd. In zijn periode van ondersteuning heeft de smartphone nog upgrades naar Android-versie 8 (Oreo) en 9 (Pie) gekregen. Het beleid van Samsung is om zijn vlaggenschepen te voorzien van twee grote nieuwe releases van Android. Daarna vervalt de ondersteuning vanuit de hardwarefabrikant.

Goedkoop, duurkoop, nieuwkoop

The Register weet nog te melden dat de S8 waarschijnlijk niet meer in grote aantallen in gebruik zal zijn. De gemiddelde verversingscyclus voor toptoestellen ligt ergens tussen de 30 en 36 maanden. De S8 is wel veel verkocht: in het eerste jaar na de release zijn er wel 41 miljoen stuks over de toonbank gegaan. Een deel daarvan kan nog als refurbished toestel dienst doen, mede omdat dit oudere toptoestel een prijstechnisch gunstig alternatief kan zijn voor budgettoestellen.

Die nieuwere instaptoestellen hebben dan echter wel een nieuwere Android-versie, plus langere levensduur qua support. De nieuwste Android-release is versie 12, die nu nog in ontwikkeling is maar waarvan al sinds februari een developer preview beschikbaar is. Aanvullende testreleases gaan vooraf aan de verwachte komst van de definitieve versie eind deze zomer.

SPEEL DE SECURITY GAME!

Heb je de Security Game van AG Connect op donderdag 22 april gemist? Geen nood! Het spel valt nog te spelen. Ga de strijd aan met hackers in een echte security escaperoom, speciaal ontworpen voor AG Connect. De game-elementen worden afgewisseld met inhoudelijke sessies over security. Ga naar de website, meld je aan en speel mee. Voor security!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in