Beheer

Security
Android

Samsung schrapt security voor toptoestel na 4 jaar

Android-toptoestel van begin 2017 krijgt geen security-updates meer.

© Google
5 mei 2021

Android-toptoestel van begin 2017 krijgt geen security-updates meer.

Samsung heeft de Galaxy S8 verwijderd van zijn lijst Android-toestellen die nog ondersteund worden. Daarmee krijgt die vlaggenschip-smartphone geen security-updates meer, vier jaar na het op de markt komen van het apparaat.

Het einde qua support - en daarmee veilig gebruik - kwam in maart al in zicht, schrijft The Register. Toen is de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent namelijk al gestopt met het aanbieden van maandelijkse security-updates voor de S8. In plaats daarvan schakelde Samsung over op een kwartaalritme voor het uitbrengen van beveiligingsupdates.

De Galaxy S8 is begin 2017 uitgekomen met Android 7 (Nougat) voorgeïnstalleerd. In zijn periode van ondersteuning heeft de smartphone nog upgrades naar Android-versie 8 (Oreo) en 9 (Pie) gekregen. Het beleid van Samsung is om zijn vlaggenschepen te voorzien van twee grote nieuwe releases van Android. Daarna vervalt de ondersteuning vanuit de hardwarefabrikant.

Goedkoop, duurkoop, nieuwkoop

The Register weet nog te melden dat de S8 waarschijnlijk niet meer in grote aantallen in gebruik zal zijn. De gemiddelde verversingscyclus voor toptoestellen ligt ergens tussen de 30 en 36 maanden. De S8 is wel veel verkocht: in het eerste jaar na de release zijn er wel 41 miljoen stuks over de toonbank gegaan. Een deel daarvan kan nog als refurbished toestel dienst doen, mede omdat dit oudere toptoestel een prijstechnisch gunstig alternatief kan zijn voor budgettoestellen.

Die nieuwere instaptoestellen hebben dan echter wel een nieuwere Android-versie, plus langere levensduur qua support. De nieuwste Android-release is versie 12, die nu nog in ontwikkeling is maar waarvan al sinds februari een developer preview beschikbaar is. Aanvullende testreleases gaan vooraf aan de verwachte komst van de definitieve versie eind deze zomer.

SPEEL DE SECURITY GAME!

Heb je de Security Game van AG Connect op donderdag 22 april gemist? Geen nood! Het spel valt nog te spelen. Ga de strijd aan met hackers in een echte security escaperoom, speciaal ontworpen voor AG Connect. De game-elementen worden afgewisseld met inhoudelijke sessies over security. Ga naar de website, meld je aan en speel mee. Voor security!

1
Reacties
Ir. JGM van der Zanden 05 mei 2021 18:30

Dit is toch nog wel een van de slechte uitwassen van de consumptie maatschappij. Dat is een van de weinige zaken die Apple beter doet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.