Loopbaan

Carriere

Salary Survey 2012: ZZP'ers

24 mei 2012

Voor het derde jaar op rij werd er specifiek aandacht besteed aan freelance-IT’ers in de Salary Survey, het salarisonderzoek van AutomatiseringGids en Berenschot. De zzp’ers die dit jaar deelnamen aan het onderzoek brachten de afgelopen twaalf maanden gemiddeld ruim 3900 euro per week in rekening bij hun opdrachtgevers. Vorig jaar was dit nog gemiddeld 2400 euro en in 2010 een kleine 2600 euro. De forse stijging komt vooral doordat het aantal declarabele uren per week fors toenam, met een factor anderhalf. Vooral freelancers met meer dan vier jaar ervaring kregen het drukker. Vorig jaar brachten zij nog 30 uur per week bij hun opdrachtgevers in rekening, dit jaar is dat opgelopen tot maar liefst 55 uur.

Daarnaast steeg het uurtarief van zzp’ers met gemiddeld 9 procent. In vrijwel alle categorieën was er sprake van een hoger uurtarief dan vorig jaar. Vooral freelancers met 1 tot 2 jaar werkervaring gooiden de prijs gemiddeld flink omhoog, van 75 euro vorig jaar naar 91 euro nu. Hiermee zijn ze nog maar net iets goedkoper dan zzp’ers met meer dan 4 jaar werkervaring, die gemiddeld 94 euro per uur in rekening brengen bij opdrachtgevers.

Bij vier weken vakantie bedraagt de gemiddelde jaaromzet van de ondervraagde zzp’ers maar liefst 187.200 euro, tegen 115.200 euro vorig jaar. Daar moeten natuurlijk nog wel kosten, belastingen en verzekeringen vanaf. Maar een ding is zeker: zzp’ers kunnen in de IT een goed belegde boterham verdienen.

De cijfers zijn overigens niet representatief voor alle zzp’ers in de IT-sector, simpelweg omdat er geen aselecte steekproef van alle zzp’ers in de IT in Nederland is onderzocht. Aan de Salary Survey 2012 werkten 128 zzp’ers mee, tegen 112 vorig jaar.

Ruim zes op de tien zzp’ers merkt overigens nog niet dat de vraag naar IT’ers al aan het stijgen is. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat de arbeidsmarkt pas over een paar jaar weer serieus aantrekt. Een op de tien ondervraagde zzp’ers denkt zelfs dat de vraag naar IT-personeel nooit meer op het niveau van voor de kredietcrisis komt.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!