Salary Survey 2011: Zzp-ers worstelen met naweeën van de crisis

20 mei 2011

Dit jaar besteedden Automatisering Gids en Berenschot voor het tweede jaar specifiek aandacht aan freelance-ICT’ers. Ook aan het aantal deelnemende zzp’ers aan de Salary Survey valt op te maken dat de crisis nog niet helemaal achter de rug is. Kennelijk moet alles op alles gezet worden om nieuwe opdrachten binnen te slepen en is er weinig tijd over voor zaken als het invullen van een salarisonderzoek. Gingen vorig jaar 348 zzp’ers uit de ICT-hoek in op de uitnodiging om deel te nemen aan de Salary Survey, dit jaar waren dat na herhaalde oproepen maar 112.

Het gaat bijna uitsluitend om mannen. Slechts vijf respondenten zijn van het vrouwelijke geslacht. Vooral de meer ervaren zzp’ers reageerden; iets meer dan de helft is al vier jaar of langer als freelancer actief. Maar daarnaast is er een relatief grote groep ‘kersverse’ zzp’ers die hebben deelgenomen aan ons onderzoek. Werkte vorig jaar slechts 7 procent korter dan een jaar als zzp’er, dit jaar was dat aandeel opgelopen tot 15 procent.

Gemiddeld maken de geënquêteerden 30 declarabele uren per week. Vorig jaar waren dit er nog bijna 32. Overigens maken zzp’ers met twee tot drie jaar werkervaring relatief het meeste aantal uren per week (gemiddeld 34 uur per week) en freelancers die net voor zichzelf zijn begonnen het minst (gemiddeld 29 uur per week).

De cijfers zijn overigens niet representatief voor alle zzp’ers in de ICT-sector, simpelweg omdat er geen aselecte steekproef van alle ICT-zzp’ers in Nederland is onderzocht.

Ondanks dat de tarieven gemiddeld licht zijn gedaald ten opzichte van wat respondenten vorig jaar aangaven, en ook het aantal declarabele uren iets is teruggelopen, valt er nog steeds een goed belegde boterham te verdienen voor zzp’ers in de ICT. Bij vier weken vakantie bedraagt de gemiddelde jaaromzet van de ondervraagde zzp’ers 115.200 euro. Overigens moeten daar natuurlijk nog wel kosten, belastingen en verzekeringen vanaf. En op jaarbasis is het wel bijna 9000 euro minder dan de gemiddelde omzet een jaar geleden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!