Loopbaan

Carriere
boos

‘Salaris mag geen dissatisfier worden’

Sollicitanten eisen een beter arbeidsvoorwaardenpakket, werkgevers geven maar aarzelend toe.

© Shutterstock
18 juni 2018

Terwijl de arbeidsmarkt voor ICT’ers steeds krapper wordt, is de gemiddelde salarisgroei ook dit jaar weer niet om over naar huis te schrijven. Aangezien de onvrede over de achterblijvende salarisgroei groeit, begeven werkgevers die op zoek zijn naar IT-talent – wie is dat niet? – zich op glad ijs. Wat merken werkgevers van de eerdergenoemde onvrede en worden er al idioot hoge eisen gesteld? “We zullen met zijn allen moeten meebewegen.”

De gemiddelde ICT’er kreeg er het afgelopen jaar 1,3% salaris bij, tegen 1,2% vorig jaar, blijkt uit de Salary Survey 2018 van AG Connect en Berenschot. Dat is net zoveel als de inflatie over de vergelijkbare periode. Overigens kregen de ICT’ers die er het afgelopen jaar wat bij hebben gekregen er gemiddeld 3,5% bij, maar omdat ook nog een flink deel geen loonsverhoging kreeg en een klein deel er zelfs financieel op achteruitging, stelde de gemiddelde salarisstijging in de ICT niet veel voor.

Het gemiddelde brutosalaris voor ICT’ers in loondienst per periode (meestal een maand) bedraagt 4846,40 euro. Het hoogst opgegeven salaris voor een IT’er in loondienst bedraagt 138.000 euro per jaar. Zzp’ers die aan ons onderzoek deelnamen, verdienen gemiddeld 87 euro per uur, en het hoogste uurtarief dat is opgegeven bedraagt 350 euro. “Dat is nogal wat, maar ik denk dat het gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de enorme schaarste in sommige specialismen klopt”, zegt Vincent Nuijten, consultant bij Berenschot.

Het gemiddelde opgegeven salaris in de ICT is fors, maar dat komt ook doordat onze onderzoekspopulatie behoorlijk ervaren en vrij oud is. Zo is de gemiddelde leeftijd van de respondenten 43 jaar en werken de ondervraagde ICT’ers gemiddeld 9,5 jaar bij hun huidige werkgever en hebben ze gemiddeld al drie verschillende werkgevers gehad. Maar uit gegevens van het ROA blijkt dat ook starters in ICT-beroepen ten opzichte van starters in andere beroepen een topsalaris ontvangen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!