Beheer

Netwerken
Rusland

'Russische onderzeeërs azen op internetkabels'

Russische onderzeeërs zouden de laatste tijd opvallend veel in de weer zijn in de directe nabijheid van de transcontinentale internetkabels op de bodem van de Atlantische en Stille Oceaan.

Rode plein © CC0 - Pixabay,  NewLightStudio
26 oktober 2015

Russische onderzeeërs zouden de laatste tijd opvallend veel in de weer zijn in de directe nabijheid van de transcontinentale internetkabels op de bodem van de Atlantische en Stille Oceaan.

Amerikaanse militaire waarnemers vrezen dat de Russen zich voorbereiden op sabotage van de internetverbindingen tussen westerse landen. Ze kunnen daarbij wijzen op eerdere vergelijkbare acties op kleinere schaal, toen de Russen de Krim van Oekraïne terugpakten. Een eventueel fysiek kapot maken van kabels, die grotendeels op enorme diepte liggen, zou een behoorlijk ingrijpende aanvulling kunnen zijn cyber warfare zoals dat nu algemeen wordt voorgesteld op basis van mal-ware. Herstel van onderzeese kabelbreuken kan maanden vergen, zo hebben eerdere incidenten met per ongeluk stukgetrokken kabels uitgewezen.

Moreel ondermijnen

De kwestie van de toegenomen aanwezigheid van Russische onderzeeërs bij internet-kabels speelt al enige tijd, maar staat plotseling in het centrum van de aandacht door een bericht in de New York Times, waarin admiraal Mark Ferguson van de Amerikaanse Marine schat dat de Russische aanwezigheid in de nabijheid van de kabels in een jaar tijd met 50 procent zou zijn toegenomen.

 

Om de VS daadwerkelijk af te snijden van internetcommunicatie met Navo-partners in de VS en Europa zal overigens zelfs met behulp van onderzeeërs nog niet meevallen, want de verbindingen zijn redundant. Bovendien beschikken de militaire instanties over satellietverbindingen. Maar een flinke dip in de communicatiesnelheden en beschikbaarheid kan natuurlijk wel een gewenste bijdrage leveren aan het ondermijnen van de economie en het moreel van 'de vijand'.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.