Overslaan en naar de inhoud gaan

'Russische onderzeeërs azen op internetkabels'

Russische onderzeeërs zouden de laatste tijd opvallend veel in de weer zijn in de directe nabijheid van de transcontinentale internetkabels op de bodem van de Atlantische en Stille Oceaan.
Rode plein
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Amerikaanse militaire waarnemers vrezen dat de Russen zich voorbereiden op sabotage van de internetverbindingen tussen westerse landen. Ze kunnen daarbij wijzen op eerdere vergelijkbare acties op kleinere schaal, toen de Russen de Krim van Oekraïne terugpakten. Een eventueel fysiek kapot maken van kabels, die grotendeels op enorme diepte liggen, zou een behoorlijk ingrijpende aanvulling kunnen zijn cyber warfare zoals dat nu algemeen wordt voorgesteld op basis van mal-ware. Herstel van onderzeese kabelbreuken kan maanden vergen, zo hebben eerdere incidenten met per ongeluk stukgetrokken kabels uitgewezen.

Moreel ondermijnen

De kwestie van de toegenomen aanwezigheid van Russische onderzeeërs bij internet-kabels speelt al enige tijd, maar staat plotseling in het centrum van de aandacht door een bericht in de New York Times, waarin admiraal Mark Ferguson van de Amerikaanse Marine schat dat de Russische aanwezigheid in de nabijheid van de kabels in een jaar tijd met 50 procent zou zijn toegenomen.

Om de VS daadwerkelijk af te snijden van internetcommunicatie met Navo-partners in de VS en Europa zal overigens zelfs met behulp van onderzeeërs nog niet meevallen, want de verbindingen zijn redundant. Bovendien beschikken de militaire instanties over satellietverbindingen. Maar een flinke dip in de communicatiesnelheden en beschikbaarheid kan natuurlijk wel een gewenste bijdrage leveren aan het ondermijnen van de economie en het moreel van 'de vijand'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in