Beheer

Security
DDoS

Russische hackersgroep valt Litouwen aan wegens spoorblokkade

Delen van belangrijk noodnet ontregeld.

© Shutterstock BeeBright
28 juni 2022

Delen van belangrijk noodnet ontregeld.

Litouwse overheidsinstellingen en bedrijven zijn maandag getroffen door een grootscheepse DDoS-aanval, meldt het ministerie van Defensie van het Baltische EU- en NAVO-land. De Russische hackergroep Killnet heeft de verantwoordelijkheid opgeëist en zegt dat de aanval een reactie is op het besluit van Litouwen om de doorvoer van goederen naar de Russische exclave Kaliningrad te blokkeren.

"De aanval zal doorgaan totdat Litouwen de blokkade opheft", zei een woordvoerder van de zogeheten Killnet-groep tegen persbureau Reuters. Het Litouwse cyberveiligheidscentrum acht het zeer waarschijnlijk dat de aanvallen de komende dagen doorgaan, vooral in de transport-, energie- en financiële sector.

De Litouwse overheid verklaart tegenover Reuters dat nu het Secure National Data Transfer Network het doelwit is. Dit netwerk is een van de kritieke componenten van de strategie van Litouwen om de nationale veiligheid in cyberspace te waarborgen. Het is gebouwd om operationeel te zijn gedurende crises of oorlog om de continuïteit van kritieke instituten te verzekeren. De aanval heeft delen van dit netwerk nu toch verstoord.

Meer consequenties volgen

Kaliningrad ligt ingeklemd tussen Litouwen en Polen. Het is verbonden met de rest van Rusland via een spoorverbinding die door Litouwen loopt. Rusland dreigde Litouwen vorige week met "serieuze consequenties" vanwege het doorvoerverbod, waardoor de toevoer van steenkool en metalen naar Kaliningrad via het spoor is stopgezet.

De actie van Litouwen volgt uit sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan Moskou om de oorlog in Oekraïne.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.