Overslaan en naar de inhoud gaan

Russische basissen in beeld op Google Maps

Militaire basissen van Rusland zijn 'ontdekt' op Google Maps, met daarbij opvallende details. Satellietbeeld op relatief hoge resolutie geeft gewone gebruikers een blik op geparkeerde vliegtuigen, waarbij sommige toestellen kapot of zelfs nep lijken te zijn. Daarnaast zijn overgroeide velden zichtbaar.
monitoring
© Shutterstock
Shutterstock

Aanvankelijk werd de conclusie getrokken dat het Amerikaanse Google zijn vervaging van staatsgevoelige gebieden ongedaan heeft gemaakt voor het oorlogvoerende Rusland. In een formele reactie aan onder meer The Verge ontkent de internetreus dat echter. Google zegt geen veranderingen te hebben doorgevoerd in zijn 'censuur' van satellietbeelden van Rusland.

Opzoeken en analyseren

Officieel wordt dus ontkend dat er nu ineens militaire en strategische geheimen worden verklapt. Die ontkenning weerhoudt internetgebruikers er niet van om enthousiast beelden op te zoeken en te analyseren. Zo zijn havens en vliegvelden zichtbaar met daarop diverse schepen, raketlanceerinstallaties, stortplaatsen, vliegvelden en meer.

Daarbij lijken sommige satellietfoto's te verklappen dat niet alle Russische basissen en de daar gestalde militaire middelen goed op orde zijn. Zo is op bepaalde beelden te zien dat er velden overgroeid zijn, mogelijk zelfs met struiken of bomen wat op jarenlange verwaarlozing zou duiden. Daarnaast is er ophef over foto's waarop in een rij straaljagers te zien is dat enkele toestellen uit elkaar zijn gevallen. Speculatie gaat nu rond dat het dus om neptoestellen gaat, gemaakt van bijvoorbeeld een soort piepschuim. Dit zou kunnen zijn om spionagesatellieten - met lagere resolutie camera's - te misleiden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in