Beheer

Security

Rusland vindt tegengif tegen elektronisch afluisteren

12 juli 2013
De Russische Federale Veiligheidsdienst heeft zijn conclusies getrokken uit het afluisterschandaal dat Edward Snowden aan het licht bracht. Het heeft een bestelling voor 20 typemachines geplaatst bij fabrikant Triumph Adler.

Dat meldt The Guardian op basis van een bericht in de Russische krant Izvestiya."Informatie kan altijd gestolen worden via computers. Er zijn natuurlijk wel beveiligingsmethodes, maar er is geen 100- procentsgarantie dat die hun werk doen. Om geheimen te bewaren heeft de meest primitieve methode de voorkeur: schrijven met de pen of met de typemachine", liet Nikolai Kovalev, voormalig hoofd van één van Ruslands Veiligheidsdiensten, aan Izvestiya weten. Overigens is het in Rusland binnen het ministerie van Defensie, het ministerie dat belast is met het bestrijden van noodsituaties en de veiligheidsdiensten nog zeer gebruikelijk om de communicatie op papier af te handelen.

De Russen realiseren zich heel goed dat papier ook geen absolute garantie geeft op vertrouwelijkheid, zeker niet in dit tijdperk van scanners en smartphones met camera's. De typemachines die ze besteld hebben, hebben om die reden de bijzonderheid dat van documenten die ermee getypt worden te herleiden valt op welke machine ze getypt zijn. Dat geeft de opstellers c.q. bewaarders ervan in ieder geval een extra motief om goed op hun vertrouwelijke documenten te letten.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.