Innovatie & Strategie

Klantinteractie

Rusland neemt bloggers in wurggreep

1 augustus 2014
Rusland gaat bloggers onderwerpen aan nieuwe - zeer strenge - wetten. Analisten spreken al van draconische maatregelen, zo meldt de BBC.

Bloggers moeten zich voortaan melden bij de Russische overheid, zodat ze met naam en toenam bekend zijn. Anoniem bloggen behoort tot het verleden. Exploitanten van sociale media krijgen eveneens te maken met een versterkt toezicht vanuit de Russische overheid. De gegevens van gebruikers moeten in extenso worden vastgelegd en de databestanden moeten minimaal 6 maanden bewaard worden. Op het eerste verzoek moeten de gegevens van de gebruikers meteen worden overhandigd.

Overheidbemoeienis

Bloggers die per dag meer dan 3000 lezers trekken, vallen onder de categorie 'uitgevers' en zij moeten zich laten inschrijven bij het Staatsbureau Roskomnadzor. Dit bureau houdt toezicht op de massamedia in het land.

Niet in het buitenland

De gegevens van bloggers en sociale media moeten worden bewaard en wel specifiek op servers die op Russisch grondgebied staan. Op die manier kan de overheid op elk moment de gegevens raadplegen. Volgens Hugh Williamson, van de in New York gevestigde organisatie Human Rights Watch is de nieuwe situatie verwerpelijk. "De wet is weer een mijlpaal op de weg naar totale onderdrukking van vrije meningsuiting", aldus Williamson.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.