Beheer

Netwerken
tele2

Ruim helft enkelbanden tijdelijk uitgevallen

9 augustus 2018

Tijdens de storing van telecomaanbieder Tele2 afgelopen weekeinde blijken in Nederland bij honderden personen de enkelbanden te zijn uitgevallen. Het ging op bepaalde momenten om maximaal 450 van de ongeveer 700 enkelbanden.

De storing begon vrijdag eind van de ochtend. Bij alle banden was zondagochtend de verbinding met de zogenoemde regiekamer weer hersteld, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Na de problemen kwam de door enkelbanden opgeslagen informatie over de locaties van de dragers tijdens de storing alsnog beschikbaar. Uit een eerste analyse blijkt een 'regulier' beeld. De meeste personen met enkelband zouden ook niet hebben geweten dat de verbinding was uitgevallen.

Daar waar nodig zijn ook maatregelen getroffen in overleg tussen onder meer reclassering, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), het Openbaar Ministerie, de provider en de politie. Zo is in bepaalde gevallen onbegeleid verlof omgezet naar begeleid verlof, om eventuele problemen voor slachtoffers van de enkelbanddragers te voorkomen.

De DJI en partners zijn op storingen voorbereid, verzekert minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Het is gebruikelijk na zo’n incident een evaluatie te houden. Als de uitkomsten daartoe aanleiding geven, worden er maatregelen getroffen, aldus Dekker.

Schadevergoeding uit coulance

Tele2 maakte gisteren bekend zijn klanten die tussen vrijdag 3 augustus 10.00 uur en zaterdag 4 augustus 21.00 uur in het buitenland waren en die last hadden van de storing, te compenseren. Klanten zonder Unlimited databundel krijgen eenmalig een aanvulling van 2GB op hun databundel, die geldig is tot eind september. Wie wel zo'n Unlimited-bundel heeft, krijgt eenmalig 5 euro korting op de factuur van september.

De storing werd veroorzaakt door een overbelasting van roaming-aanvragen op het netwerk. Tele2 zegt wettelijk niet verplicht te zijn om een compensatie uit te keren voor storingen in het buitenland, maar het bedrijf doet dit toch uit coulance. "Wij begrijpen dat de storing heel vervelend is geweest, omdat onze klanten niet online konden zijn gedurende die periode", meldt een woordvoerster.

Veranderende roamingregels

T-Mobile Nederland had afgelopen kwartaal overigens opnieuw last van de veranderde regels voor roaming in Europa, maakte het vanochtend bekend tijdens de presentatie van d ekwartaalcijfers. Ook kampte de mobiele aanbieder met stevige concurrentie op de markt en was sprake van een lagere omzet uit de verkoop van handsets.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Erwin 09 augustus 2018 12:07

Voor dit soort toepassing moet het dus ook in het land van het abonnement zelf ook mogelijk zijn tussen providers te roamen. Als dat mogelijk was geweest, was de GSM in de enkelband simpelweg geroamed van Tele2 netwerk naar KPN of Vodafone.
Overigens weten de enkelband-dragers nu ook dat hun enkelband via het mobiele netwerk van Tele2 werkt, dus met een simpel pre-pay SIM van Tele2 weet je ook of je enkelband het wel of niet doet. Of zijn er wel andere truukjes (bijvoorbeeld een Femto-Cell) om de enkelband verbinding met Tele2 te laten behouden zonder dat deze weet dat je je ergens anders bevindt dan je huisarrest-locatie..

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.