Management

Security
Rotterdam

Rotterdamse Haven krijgt eigen ´cyberkorps´ om hackers te weren

Exacte invulling korps nog niet bekend

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Appie Verschoor
24 januari 2020

Exacte invulling korps nog niet bekend

De Rotterdamse haven krijgt een speciaal korps dat hackaanvallen moet tegengaan. Dat meldt ´Port Cyber Resilience Officer´ René de Vries in het AD. De digitale dreiging neemt dagelijks toe. Ongeveer een keer per maand wordt er nu door havenbedrijven alarm geslagen.

Momenteel loopt er al een proef met een ´digitale brandweer´ bij vijftien havenbedrijven. Welke bedrijven daar precies bij zitten, wil De Vries niet prijsgeven aan de krant. Ook over de exacte invulling van het korps geeft hij weinig opheldering. Er is volgens de Vries momenteel nog overleg gaande over de financiering van het korps. 

Meldplicht

In 2017 legden criminelen twee grote containers-terminals in de Rotterdamse haven lam tijdens een wereldwijde ransomware-aanval. De schade daarvan bedraagt honderden miljoenen. Sindsdien geldt er bij security-incidenten een meldplicht. Bedrijven die vermoeden dat ze het slachtoffer zijn van hackers moeten de Port Cyber Resilience Officer inlichten.

Sinds de aanval in 2017 is er veel veranderd in de haven. Zo is er het Port Cyber Café opgestart, waar bedrijven kennis over digitale veiligheid uitwisselen. Ook wordt er met enige regelmaat geoefend met scenario's waarbij een systeem wordt platgelegd.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.