Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdamse haven gaat eigen software verkopen

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat zelfontwikkelde software aan andere havens verkopen. Het gaat om het Pronto-platform en de bijbehorende applicatie, die door het verzamelen van data de efficiency in een haven verbetert. Het Havenbedrijf claimt dat de wachttijd van schepen in de haven met 20 procent verkort kan worden met Pronto.
Dok bij Damen Shipyards Rotterdam
© CC BY0SA 4.0
CC BY0SA 4.0

De eerste partnerschappen voor de nieuwe onderneming PortXchange zijn al aan gegaan. De rederijen Shell Shipping & Maritime en A.P. Moller-Maersk hebben zich al aangesloten. “Pronto zal nog vóór het eind van het jaar worden geïmplementeerd in havens in Europa en de VS. De ambitie voor de komende jaren is Pronto beschikbaar te stellen aan diverse havens wereldwijd”, zegt president-directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam.

Partnerschappen van cruciaal belang

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam maakt de oprichting van een afzonderlijk bedrijf het mogelijk om partnerschappen aan te gaan met wereldwijde havens, rederijen en terminals. In een persbericht schrijft het Havenbedrijf: “Om Pronto succesvol te kunnen invoeren in andere havens is het van cruciaal belang dat er vertrouwen bestaat tussen de partijen die moeten zorgen voor de vrije uitwisseling van gegevens. Door een afzonderlijk bedrijf op te zetten voorziet Havenbedrijf Rotterdam in een onpartijdige en onafhankelijke oplossing en kan het de samenwerking tussen alle partijen verbeteren.”

Die partnerschappen zijn nodig omdat Pronto een gezamenlijk platform is voor informatie-uitwissing rond ‘port calls’. De software combineert openbare data, data direct afkomstig van deelnemende bedrijven en voorspellingen uit kunstmatige intelligentie om te komen tot de meest accurate informatie rond een port call. Zo wordt de geschatte aankomsttijd van een schip berekend. Die informatie wordt gedeeld in het platform; het gaat om informatie over de aankomst en het verblijf in de haven tot het vertrek van het schip uit de haven. Informatie over de lading wordt niet gedeeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in