Rometty neemt leiding IBM over

27 oktober 2011

Ginni is de bijnaam van Virginia Rometty, die vanaf 1 januari het stokje overneemt van Palmisano en daarmee IBM maakt tot het grootste concern met een vrouwelijke algemeen directeur.

De nu 54-jarige Rometty heeft een lange carrière bij IBM achter de rug, waar zij in 1981 begon als systeemprogrammeur. Zij is nu nog de hoogstverantwoordelijke voor verkoop, marketing en strategie, een functie die ze sinds 2009 bekleedt. Ze heeft weinig ervaring met de traditionele hardwaretak waar IBM mee groot geworden is. “Geen probleem”, vindt ze zelf. “IBM behaalt nu 60 procent van de omzet uit dienstverlening en ik heb veel ervaring opgedaan met het combineren van hardware, software en diensten tot brede oplossingen voor klanten.”

Ginni was de afgelopen jaren de rechterhand van Palmisano bij het transformatieproces waarin IBM zich herpositioneerde als grootste leverancier van informatietechnologie aan grote bedrijven en overheden. Zij was onder meer nauw betrokken bij de overname en daaropvolgende integratie van consultancybureau PwC in 2002. Analisten roemen haar charisma in combinatie met daadkracht. In Rometty’s huidige takenpakket zit ook het speuren naar nieuwe kansen in de markt waar de resultaten uit IBM’s onderzoekslaboratoria kunnen worden ingezet. Die lijn zet zij door. “Het gaat niet om markten veroveren, maar om nieuwe markten te creëren”, zei Rometty in een interview met The New York Times. Zij gaat strijden met Meg Whitman, onlangs verkozen tot CEO van HP, om de onofficiële titel ‘machtigste vrouw in technologie’. Palmisano draagt per 1 januari 2012 het stokje over aan Rometty. Hij is inmiddels zestig jaar en IBM heeft een traditie dat CEO’s op die leeftijd met pensioen gaan. Palmisano blijft overigens als voorzitter van de raad van bestuur betrokken bij de onderneming.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!