Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Politieauto

Robotauto schrijft wellicht straks verkeersboete uit

Het automatisch uitschrijven van boetes is een manier om de taken van de politie te verlichten.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Ramon Vasconcellos
2 februari 2018

Het automatisch uitschrijven van boetes is een manier om de taken van de politie te verlichten.

Autofabrikant Ford heeft een patent ingediend waarin het bedrijf een autonome politieauto beschrijft die controletaken op de weg zelfstandig uitvoert.

Het patent is eigenlijk niet heel verrassend omdat het een aantal bestaande technologieën combineert. Cameratoezicht en het verzamelen van kentekenregistratiegegevens gebeurt immers nu ook al.

Ford combineert die technologie met een robotauto die zelfstandig de weg op gaat om gevaarlijk weggedrag of snelheidsovertredingen te signaleren, zo blijkt uit een bericht op TechRepublic

Robotauto zet overtreders aan de kant

Het patent gaat zo ver dat de robotauto verkeersovertreders zou kunnen aanhouden en foto's maken van de nummerplaat en de bestuurder. De kunstmatige intelligentie aan boord bepaalt vervolgens of er een waarschuwing wordt gegeven of een boete wordt uitgeschreven.

Volgens het patent worden sensoren van de zelfrijdende auto zelf ingezet om het verkeer in de gaten te houden, maar kan het systeem ook gegevens van surveillancecamera's langs de weg betrekken bij de beoordeling van de overtreding. De kunstmatige intelligentie in de auto zoekt zelf naar plekjes waarvandaan het verkeer het best kan worden bespied.

Het gaat hier om een patent dat een idee beschrijft. Of de beschreven technologie ook daadwerkelijk in praktijk wordt gebracht, zal de tijd leren

2
Reacties
Kitty Arends 05 februari 2018 13:35

De rechter maakt gehakt van bekeuringen waar geen persoon aan te pas is gekomen hebben we in het verleden gezien.

bnoniem 02 februari 2018 14:55

begin van de terminator!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.