Loopbaan

Carriere
arbeidsmarkt

ROA: tekort aan ICT'ers blijft nog jarenlang groot

Groei aantal studenten ICT is niet genoeg

4 december 2017

Groei aantal studenten ICT is niet genoeg

Ondanks een grotere instroom bij opleidingen houdt het tekort aan ICT’ers zeker aan tot 2022. Er blijft grote vraag naar vooral ontwikkelaars.

Dat blijkt uit het rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. De prognoses van dit onderzoeksinstituut worden gebruikt als verplichte ‘studiebijsluiters’ van opleidingen.

Prof.dr. Didier Fouarge van het ROA wijst er in de Volkskrant op dat er wel sprake is van een grotere instroom in technische studies maar dat veel afgestudeerde technici voor een baan buiten de techniek kiezen. “Ze komen vaker in bedrijfseconomische functies terecht. En lang niet alle opleidingen zijn zo technisch als ze klinken. Soms zijn ze meer bedrijfskundig van aard.”

Het tekort wordt versterkt door een verwachte verkrapping op de arbeidsmarkt. Het ROA gaat er vanuit dat tot 2022 rond de 1,6 miljoen afgestudeerden op de arbeidsmarkt komen, maar dat er in totaal 2,1 miljoen vacatures zullen zijn in die periode. De sterke economische groei is hier deels de oorzaak van. Daardoor ontstaat ruim een half miljoen banen. Daarnaast moeten 1,5 miljoen medewerkers worden vervangen door onder meer pensionering en wisselen van beroep.

De meeste kans op een baan hebben HBO’ers en academici. Maar ook op MBO-niveau bieden diverse studies goede arbeidskansen. Daarbij gaat het onder meer om MBO techniek op niveau 2 en 3 en zorg en techniek.

Voor ICT-opleiding geldt bovendien dat er wel een grotere instroom is, maar dat zeer veel studenten onderweg afhaken. Uit onderzoek van AG Connect blijkt dat slechts 44 procent van de HBO-studenten ICT binnen 5 jaar zijn diploma haalt.

Lees meer over
1
Reacties
John Postelmans 04 december 2017 12:43

Er worden veel te hoge eisen gesteld door het bedrijfsleven. Ik heb MCSE/MCSA2003/CEHv8/JAVA SE7 fund. en ben bezig met CISSP. in maart examen. Ik krijg geen kans in de ICT omdat ik 52 ben en op MBO+ niveau zit. Met CISSP op HBO.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.