Management

Rijksoverheid ziet aantal ICT-miljoenenprojecten verder toenemen
Mega-project voor onderwijs na jaren vertraging afgerond.
Mega-project voor onderwijs na jaren vertraging afgerond.
De rijksoverheid zag in 2022 het aantal grote ICT-activiteiten ter waarde van 5 miljoen euro of meer verder toenemen. Er werden 27 projecten afgerond of geannuleerd, maar er kwamen 35 nieuwe ICT-activiteiten bij.
Zodoende is het totaal aantal miljoenenprojecten met een ICT-component toegenomen, wordt duidelijk uit de Rapportage grote ICT-activiteiten van 2022, dat sinds dit jaar niet alleen de projecten, maar alle activiteiten met een ICT-component benoemt. Deze grote ICT-activiteiten kunnen zowel betrekking hebben op beheer en onderhoud als op vernieuwing.
Maar er zijn ook successen geboekt. Uit de rapportage wordt duidelijk dat in 2022 één van de duurste IT-projecten succesvol is afgerond. Het gaat om Doorontwikkeling Basisregister Onderwijs (BRON), een mega-IT-project van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat vorig jaar terug te vinden was in de top 10 duurste IT-projecten van de rijksoverheid en stamt uit 2015. Het kende een vertraging van twee jaar en het werd ruim 35 miljoen duurder dan oorspronkelijk was gepland.
Nieuw project
In 2022 is ook een nieuw project aangemeld als grote ICT-activiteit. Het ministerie van IenW heeft de opdracht gegeven aan Rijkswaterstaat om met een budget van 250 miljoen euro zo'n 4200 wegkantstations in Nederland te vervangen door 2950 intelligente wegkantsystemen, waarmee matrixborden boven de weg worden aangestuurd en gemiddelde snelheden worden gemeten. De 'productiefase' van het project werd eind 2022 gestart.
AG Connect publiceerde begin 2023 een analyse van de op dat moment 119 aangegeven grote IT-overheidsprojecten op het ICT-Dashboad van het Rijk. Het merendeel (64%) daarvan bleek fors vertraagd en de totaal beraamde kosten van de grote projecten stegen door naar 6 miljard, ruim 1,3 miljard meer dan gepland.
Uit de analyse bleek dat de tien duurste ICT-projecten samen het oorspronkelijke budget met een hoger bedrag overschreden dan de overige 109 projecten samen. In totaal raakte de Rijksoverheid ruim 1,3 miljard euro meer kwijt aan de 119 ICT-projecten dan gepland.
Pay Peanuts Get Monkeys
Helaas zitten de aanbestedingsregels de overheid dikwijls in de weg: men MOET aanbesteden, en dan dus duidelijk opschrijven wat men wil... dat is super moeilijk, zeker als je het hebt over projecten die 4-5 jaar duren. Gaandeweg kan je niet lekker bijsturen, want er is een contract; daarover soebatten kost mega veel geld (managers die maar lullen..) en levert relatief weinig op.
Daarnaast moet de overheid de goedkoopste kiezen en er is er altijd wel een partij die de opdracht wil 'kopen' als in; we zetten laag in en halen met het meerwerk de marge wel omhoog... ik heb zelf aan beide kanten mogen acteren en moet concluderen dat de overheid, met haar aanbestedingsregels zichzelf dikwijls in de weg zit; ik zeg niet dat er goeie controle en transparantie moet zijn.. maar 40 KM asfalt leggen en inkopen is iets anders dan legacy systemen die meerwaarde leveren, vervangen en daarbij direct nieuwe functionaliteiten introduceren in een wereld dit constant aan verandering onderhevig is.. Een directe oplossing heb ik ook niet, maar zo klein mogelijk beginnen, flexibiliteit inbouwen en gaan voor kwaliteit ipv prijs zijn iig mijn gedachten.