Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijksoverheid ontvouwt begin september nieuwe ict-plannen

De toekomstplannen voor ict binnen de overheid zijn na een vertraging dan eindelijk geformuleerd. De zogeheten ‘I-strategie Rijk 2021-2025’ wordt op 6 september aan de Tweede Kamer aangeboden. In het document, dat eigenlijk al voor het reces verstuurd had moeten worden, beschrijven de CIO’s van het Rijk de plannen voor digitalisering binnen Rijksoverheid voor de komende jaren. Het geldt als de opvolger voor de Strategische I-Agenda 2019-2021.
Torentje Den Haag
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In de plannen staan tien thema’s centraal, waaronder digitale weerbaarheid, data & algoritmes, generieke voorzieningen, markt & innovatie en het ict-landschap van de rijksoverheid. Volgens de rapporteurs heeft de overheid te maken met ‘serieuze problemen’ in de uitvoering en de informatiehuishouding, die vragen om ingrijpende maatregelen.

Mens moet sterkste schakel worden

Met de I­-strategie Rijksoverheid 2021-2025 gaan de CIO’s van het Rijk samen aan de slag met verdere digitalisering. “Op weg naar een veilige, mensgerichte, transparante, effectieve digitale toekomst”, aldus de CIO's. Daarbij moet ict opschuiven naar het hart van beleid, toezicht en uitvoering. Er wordt gekeken naar risico’s zoals ethische vraagstukken rondom data en algoritmen.

Daarnaast moet de mens ‘de sterkste schakel’ worden. Het rijk zoekt nieuw talent met een frisse blik en actuele kennis en wil de samenwerking met onderwijs en wetenschap versterken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in