Management

Outsourcing

Rijk krijgt regieprobleem

10 september 2012

Het OT2006-contract, dat de levering van dark fiber, netwerkfuncties en -beheer aan de rijksoverheid regelt, loopt in oktober volgend jaar af. De IT-organisatie van het Rijk, Logius, wil de vervolgaanbesteding, die ON2013 wordt genoemd, aangrijpen om verdergaande integratie te bewerkstelligen van de nu nog veelal op departementsniveau beheerde netwerken.

Het Rijk wil daarbij veilige en landelijk dekkende netwerkfaciliteiten verwerven, zonder zich aan één bepaalde leverancier of dienstverlener te committeren. Daarbij moet rekening worden gehouden met de reeds aanwezige infrastructuur, eisen van beveiliging met versleuteling van de data, en gastgebruik zoals bij het zwaar beveiligde NAFIN (Netherlands Armed Forces Integrated Network). Omdat het Logius zelf op deze gebieden aan de vereiste technische expertise ontbreekt is de gedachte gerezen ook de regie over de diverse betrokken leveranciers aan te besteden.

Marktpartijen geconsulteerd.

Om na te gaan of de leveranciers geloven in de haalbaarheid van een dergelijke constructie vroeg Logius brancheorganisatie ICT~Office een competitieve marktconsultatie uit te voeren volgens methode van de ‘ICT~Marktspiegel’. Daarbij wordt, ruim voordat aanbesteding aan de orde is, de strategie die de overheidsdienst voor ogen staat vrijblijvend doorgesproken met een kring van mogelijk geïnteresseerde aanbieders.

Eén van de wensen die daarbij werd besproken is het aanstellen van een onafhankelijke regiepartij die niet zelf ook infrastructuur levert.

De verzamelde leveranciers bleken er echter niet van overtuigd dat de rol van onafhankelijke regiepartij onder deze voorwaarde uiteindelijk voldoende aantrekkelijk zal zijn. Want juist in levering van infrastructuur en diensten zit omzet.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!