Innovatie & Strategie

Datamanagement
Nederland mist richtinggevende discussies over technologie

Richtinggevende gesprekken over tech nodig in Nederland

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg: 'Als het misgaat bij uitdagingen zijn er veel kansen, maar de gevaren zijn ook groot.'

Kathalijne Buitenweg © Marike van Pagée
30 december 2020

Waarom zou een overheid zich niet moeten bezighouden met het stellen van eisen aan digitale producten? Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) gaat een beetje meer rechtop zitten als het tijdens het interview hierover gaat. Het wordt vaak door techleveranciers gezegd, zegt ze, dat het slecht is dat politici zich hiermee bemoeien. “Bemoeienis kan ontwikkelingen remmen en politici hebben er geen kaas van gegeten, wordt dan gezegd. Dus het nettoresultaat is dat als ze zich ermee gaan bemoeien dat het slecht is voor de economie.” Maar het kan niet zo zijn dat een leverancier een product levert waardoor je in huis afgeluisterd wordt, zegt ze. “Leveranciers moeten zich voor hun producten aan allerlei eisen houden; veiligheidseisen, geluidsnormen, veiligheidsnormen voor kinderen. Op dit terrein zijn er vrij weinig.”

En natuurlijk, erkent Buitenweg, politici zijn niet per se grote experts op het gebied van digitalisering. “Dat zijn we wel een beetje aan het worden. Daarvoor pleit ik ook. Maar we zijn ook niet per se een expert op andere terreinen. Dat is in wezen de Kamer. Je kiest 150 lui en die moeten kennis opdoen op bepaalde terreinen. Daarvoor spreken zij met lobbyisten of experts. En vervolgens kies je een lijn waarvan je denkt dat het in het algemeen belang is vanuit jouw politieke visie.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!