Beheer

Security
Virtuele identiteit

Remote vetting is uitdagende oplossing voor 2FA

Identificatie op afstand met zo min mogelijk rompslomp

© CC0 - Pixabay.com Public Domain Pictures
31 maart 2020

Identificatie van de gebruiker is een belangrijke voorwaarde voor betrouwbare tweefactorauthenticatie. Zo min mogelijk rompslomp van fysieke identificatie is hierbij de uitdaging, volgens Peter Clijsters en Pieter van der Meulen. Daar zijn verschillende methoden voor, die elk hun voor- en nadelen hebben. SURF experimenteert nu met nieuwe methoden voor identificatie op afstand.

De recente problemen bij Citrix en de risico’s van ransomware hebben de urgentie van een goede toegangsbeveiliging weer eens onderstreept. Ook de onderwijs- en onderzoekssector loopt risico’s op dit gebied, zoals te zien was bij de gijzeling van de Universiteit Maastricht eind vorig jaar. Toegangsbeveiliging is dan ook een belangrijk thema voor SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie die er samen met de onderwijs- en onderzoeksinstellingen voor zorgt dat ze kunnen beschikken over veilige en innovatieve ICT-voorzieningen.

De klanten van SURF werken met waardevolle gegevens. Denk aan studentinformatiesystemen, applicaties met onderzoeksdata of privacygevoelige patiëntinformatie. Voor deze gegevens en systemen zijn sterkere vormen van beveiliging nodig om de risico’s af te dekken. Tweefactorauthenticatie is dan een noodzakelijk middel: SURF biedt hiervoor een gedegen proces aan met SURFsecureID (zie kader). Daarbij logt de gebruiker in met een gebruikersnaam, wachtwoord én met een tweede factor: een sms, USB-sleutel of app.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!