Loopbaan

Branche
studenten

‘Rem op IT-studenten brengt innovatiekracht in gevaar’

Nederland ICT juicht toe dat mogelijk een einde komt aan numerus fixus.

3 november 2016

Op 19 oktober van dit jaar werd bekend dat er voor het eerst een numerus fixus wordt ingesteld voor een ICT-studie: Technische Informatica aan de TU Eindhoven. Deze studie, met de richtingen Software Science en Web Science, zal vanaf 2018 mogelijk enthousiaste aspirant ICT’ers moeten weigeren.

Dit collegejaar stelden universiteiten bij 5 bètastudies een numerus fixus in. Volgend jaar loopt dit aantal als het aan het kabinet ligt op naar 12. Dit leidt tot grote verontwaardiging bij het bedrijfsleven. Ook branchevereniging Nederland ICT kan zich niet vinden in dit besluit. “Onbegrijpelijk, in een tijd waarin het belang van de digitale economie met de dag toeneemt”, reageert directeur Lotte de Bruijn. De studentenstops zijn extra wrang omdat de overheid al ruim tien jaar de groei van het aantal techniekstudenten stimuleert.

Visie hard nodig

“Digitalisering staat eindelijk op de agenda in Den Haag. Het ene advies over Big Data is nog niet uit, of er staat al een nieuw advies over robotisering klaar. De concept verkiezingsprogramma’s van politieke partijen staan bol van termen als cybersecurity, innovatie en start-ups. Dat is hoog tijd, want Nederland is een van de meest ICT-intensieve economieën van Europa”, aldus de Bruijn. Zij benadrukt dat als Nederland haar toppositie als het gaat om het benutten van de potentie van ICT wil behouden, er visie van de overheid nodig is. Ook om het huidige tekort aan hoogopgeleide ICT’ers op te lossen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!