Loopbaan

Carriere
Den Haag

Relatief weinig ICT-vacatures in Den Haag

Den Haag vult ICT-vacatures het makkelijkst in van alle grote steden.

Den Haag © CC0 - Pixabay,  moffi12
20 februari 2018

Den Haag vult ICT-vacatures het makkelijkst in van alle grote steden.

ICT-vacatures staan in Den Haag gemiddeld genomen minder lang open dan in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Dat blijkt uit gegevens die Indeed in opdracht van AG Connect heeft verzameld. Eerder bleek al dat Amsterdam de meeste openstaande ICT-vacatures heeft en dat die vacatures ook steeds vaker meer dan twee maanden open staan. Maar ook Rotterdamse werkgevers hebben steeds meer moeite geschikte kandidaten te vinden voor hun ICT-vacatures. En Utrecht heeft na Amsterdam het hoogste percentage moeilijk in te vullen ICT-vacatures, schreef AG Connect eerder deze week.

Minder ICT-vacatures

Den Haag telde op de dag dat dit artikel werd geschreven 5207 ICT-vacatures. Dat zijn er een paar honderd minder dan in Rotterdam en Utrecht en het is slechts ongeveer de helft van het aantal ICT-vacatures in Amsterdam op dit moment. In Den Haag zijn er de laatste dagen 575 ICT-vacatures bijgekomen, terwijl dat er in Amsterdam 977 waren.

Het landelijk percentage als het gaat om moeilijk te vervullen IT-vacatures is 43,7%, maar in Den Haag is dit ‘slechts’ 35.5%. Dit betekent dat meer dan een derde van alle ICT-vacatures van Den Haag langer dan 2 maanden open staat.

Net als in de andere grote steden zijn vacatures voor softwareontwikkelaars het lastigst in te vullen. Er zijn verschillende programmeertalen in trek, al is Java ook hier de meest gevragde taal.

De moeilijkst in te vullen ICT-vacatures van Den Haag zijn op dit moment:

  1. java developer
  2. .net developer
  3. php developer
  4. developer (algemeen)

Een woordvoerder van Indeed geen exacte verklaring waarom het rijtje voor Den Haag zo kort is. Voor de andere grote steden werd namelijk een top10 samengesteld. “Het kan zijn doordat er minder IT-jobs in Den Haag zijn, of misschien worden de ICT-vactures makkelijker ingevuld in Den Haag dan in de andere grote steden?”

Uithoek

De werkgelegenheid in Den Haag blijft achter in vergelijking met andere grote steden, ondanks dat het voornemen van het huidige college om in de periode die dit jaar eindigt 10.000 nieuwe banen te creëren, is gehaald. “De stad ligt weliswaar in de randstad, maar we liggen wel in een uithoek, zo tegen de kust aangeplakt. Bovendien telt Den Haag veel interessante, internationale werkgevers, maar dat geldt niet zo zeer op IT-vlak. De stad heeft niet het imago een interessante locatie te zijn voor IT’ers, zoals Amsterdam bijvoorbeeld is. Wat dat betreft staan we al 10-0 achter”, vertelt een recruiter van de ANWB, die hard op zoek is naar IT-talent. “Ik merk dat de reistijd ervoor zorgt dat behoorlijk wat talent afhaakt en aangezien de keuze qua IT-werkgelegenheid minder is dan in de andere grote steden, zullen IT-professionals ook niet zo snel beslissen om naar ‘de stad achter de duinen’ te verhuizen.”

Verder heeft Den Haag als enige van de vier grote steden geen universiteit en komt de instroom op de arbeidsmarkt van hoogopgeleide informatici vanuit de stad zelf dus alleen van de Haagse Hogeschool. Die hogeschool heeft overigens wel 3 vestigingen. Naast de locatie vlak achter Hollands Spoor, worden er ook IT-opleidingen aangeboden in Delft en Zoetermeer. Steden die ook zitten te springen om nieuw IT-talent en de concurrentie dus aan gaan met Den Haag.

Dat blijkt ook als er op de site van Indeed wordt gezocht naar ICT-vacatures. In eerste instantie komen er dus 5207 ICT-vacatures naar boven als je zoekt op de regio Den Haag. Maar als je alleen voor de stad zelf en maximaal 5 kilometer daaromheen zoekt, zijn er nog maar iets meer dan 1500 ICT-vacatures over.

 

 

 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Kim 18 maart 2018 14:43

Heb je ook onderzoek gedaan naar de verhouding tussen het aantal vacatures en het aanbod op de arbeidsmarkt? Aan de ene kant stel je dat de stad de minste vacatures heeft en aan de andere kant geef je aan dat werkgevers denken moeite te hebben met de invulling daarvan juist omdat er weinig vacatures zijn (weinig interessante werkgevers op ICT-vlak).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.