Beheer

IT beheer
Regie essentieel voor balans tussen run en change

Regie essentieel voor balans tussen run en change

Zo breng je die balans aan

23 september 2020

Om digitale diensten effectief te leveren, is er balans nodig tussen het ontwikkelen en werken van deze diensten. Want wat hebben we nu aan diensten die niet snel genoeg worden aangepast aan veranderende omstandigheden of steeds maar veranderen zonder dat ervan gebruikgemaakt kan worden? Vrijwel geen organisatie produceert digitale diensten echter geheel zelf; de inzet van externe (naast interne) leveranciers is eerder regel dan uitzondering. En digitale diensten worden ook steeds vaker extern geleverd. Om dit allemaal in goede banen te leiden, is regie nodig, benadrukt Ronald Israels. Hoe regie een gezonde balans kan aanbrengen tussen het ontwikkelen en leveren van digitale diensten.

Laten we beginnen om een aantal begrippen duidelijk te maken. Allereerst het begrip 'regie' zelf. Regisseren is het besturen, orkestreren en integreren van alle betrokkenen, zodat diensten op een gecontroleerde manier geleverd worden. Hierdoor kunnen de afnemers van de diensten deze optimaal gebruiken. De onderdelen van regie hebben de volgende betekenis.

  • Besturen is het maken van plannen en het stellen, uitdragen, afdwingen en toezien op de naleving van regels zodat het orkestreren en integreren van diensten goed kan plaatsvinden. Besturen is dus het stellen van kaders en het borgen dat deze kaders ook in de praktijk werken. Vaak wordt besturen ook ‘plan’ (op zijn Engels) genoemd of de strategische en tactische regie.
  • Orkestreren is het laten inrichten en veranderen van diensten. Dit kan worden uitgevoerd via projecten of scrumgewijs. Orkestreren zorgt dus dat er nieuwe en gewijzigde diensten gerealiseerd worden. Het betreft de aansturing van de ‘build’ of ‘change’.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!