Management

Branche
Red Hat (Jim Whitehurst) IBM (Ginny Rometti)

Red Hat voor 33,4 miljard naar IBM

Acquisitie moet positie IBM in cloudmarkt verbeteren.

Red Hat en IBM Ginny Rometty © IBM
29 oktober 2018

Acquisitie moet positie IBM in cloudmarkt verbeteren.

IBM wil softwarebedrijf Red Hat voor 33,4 miljard dollar overnemen. Het is daarmee de grootste overname in de historie van het Amerikaanse bedrijf.

Dat hebben beide bedrijven zondag bekendgemaakt. Door de aankoop wil IBM zijn positie in de cloudmarkt verstevigen. IBM betaalt 190 dollar per aandeel in contanten voor Red Hat, dat gespecialiseerd is in het open source besturingssysteem Linux. Red Hat was in 2012 het eerste bedrijf dat de omzetgrens van 1 miljard dollar passeerde met het leveren van services op open source software.

"De aankoop van Red Hat is een gamechanger", zei Ginni Rometty, CEO van IBM. "Het verandert alles aan de cloudmarkt." Volgens haar is de overname niet bedoeld om kosten te besparen, maar juist om te groeien. Er gaan ook geen banen verloren, benadrukte Rometty. Sinds zij aan het roer staat heeft het 107 jaar oude bedrijf bijna een kwart aan omzet verloren.

Cultuur Red Hat gekoesterd

IBM wil het Red Hat inlijven in de Hybrid Cloud-divisie, maar als een aparte eenheid. Red Hat president and CEO Jim Whitehurst blijft aan het roer van deze eenheid en treedt toe tot IBM's senior managementteam. IBM neemt zich voor Red Hats merknamen, kantoren en cultuur zo veel mogelijk te behouden. Volgens de verklaring van IBM gaat het bedrijf er alles aan doen om de positie van Red Hat in de markt te behouden door zich te committeren aan de open governance, de bijdragen aan de open source gemeenschap en de actieve deelname daarin en de manier van software-ontwikkeling die Red Hat hanteert. Beide bedrijven zullen zich blijven inzetten voor de bevordering van de open source gemeenschap. IBM

Red Hat president and CEO Jim Whitehurst benadrukt in een verklaring dat zijn bedrijf door de overname door IBM een veel grotere klantengroep kan bereiken.

IBM heeft een beurswaarde van 114 miljard dollar.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
3
Reacties
Marc de Brouwer 06 november 2018 08:59

OpenShift is 1 van de kroonjuwelen van Red Hat. Het maakt het schuiven van workloads tussen cloud(s) en on-premise erg eenvoudig en biedt een mooie beheersbaar container platform gebaseerd op Kubernetes. Goud, imho.

Atilla Vigh 29 oktober 2018 20:48

@Harm
Begin jaren 90 was IBM een puur hardware bedrijf. Onder de toen bezielende leiding van Louis Gerstner is deze nog steeds toonaangevende ICT onderneming getransformeerd van pure hardware leverancier naar diensten en software leverancier. Dat is een prestatie op zich. Probeer jij maar eens een moloch van deze omgeving te transformeren. Even kijken naar de concurrenten begin jaren 90:
Digital Equipment, overgenomen door de PC boer Compaq en die werd weer overgenomen door HP
SUN, overgenomen door Oracle
HP, inmiddels gesplitst in ik weet niet hoeveel stukken (DXC, HP inc , HPE, MicroFocus Cobol)
Dell, die eerst van de beurs ging, toen EMC kocht en de schuld daarvan niet meer kan dragen en weer naar de beurs wil

Al deze toenmalige concurrenten hebben het niet gered. Of ze hadden geen visie of geen compleetheid in hun producten. IBM lijkt wat dat betreft een beetje op Philips: ze hebben zich getransformeerd naar een andere segment. Daarnaast is het een van de bedrijven die nog bakken met geld verdiend met octrooien en patenten. Ze zijn een van de meest vastgelegde patenten ter wereld. Aan de ene kant, lijfsbehoud, maar ook hebben ze een ongelofelijk gerenommeerde R&D tak.

On topic: wat IBM met Red Hat moet is mij onduidelijk. Ik vind het een idioot bedrag voor een toko met een jaarlijkse omzet van nog geen 3 miljard US dollar en een winst van ruim 600 miljoen US dollar. De koerswinstverhouding is bijna 50 (dat is idioot hoog, en dus een indicatie voor een hoogvlieger of een zeepbel). De markt verwacht dus dat de winst gigantisch gaat stijgen (en daarmee de omzet). Want stel dat de groei per jaar 50% is, dan zou je in een aantal jaar die 33,4 miljard dollar hebben terugverdiend. We will see.

Wat ik alleen niet begrijp is dat clouddiensten verhaal. Ik zit niet de hele dag te koekeloeren wat Red Hat doet, maar als ik aan cloud denk, denk ik Amazon, Microsoft en Google. Niet aan Red Hat. Wat voegen die toe dat IBM dat denkt?

Harm Frielink 29 oktober 2018 13:54

Aan de ene kant is het begrijpelijk dat IBM dit doet, maar de hoge prijs is toch wel verrassend. 't Lijkt op de laatste stappen van een eens toonaangevend ICT bedrijf. In de jaren 1960 t/m 1992 was IBM zo gesloten als een boek, ging het bijna ten onder aan de eigen ontwikkeling van de PC. Sinds 1992 werd alles anders, open source met toevoeging van een IBM sausje (denk hierbij aan Websphere en AIX) en dan nu deze overname?
De tijd zal het leren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.