Loopbaan

Carriere
werven

Recruiters trekken alle registers open om IT´ers te vinden

De IT-arbeidsmarkt raakt in rap tempo oververhit en daardoor wordt er steeds brutaler geworven.

23 mei 2017

De IT-arbeidsmarkt raakt in rap tempo oververhit en daardoor wordt er steeds brutaler geworven.

IT'ers zijn hot. Zeker goede securityspecialisten, softwareontwikkelaars en data scientists. En het aanbod blijft ver achter bij de vraag. Recruiters hebben dan ook steeds meer moeite om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures.

"Het is ongelofelijk snel gegaan. In een keer is het een gekkenhuis en de verwachting is dat dit ook nog wel even zo blijft", vertelt HR-manager Inge Barendregt van In Summa tijdens het AG Connect Salary Survey Event eind vorige week bij Berenschot in Utrecht.
Volgens een HR-manager van Solviteers is het 'echt niet meer normaal' hoe lastig het wordt om goede IT-professionals te vinden. "Door de aantrekkende economie en de digitaliseringsslag die veel bedrijven aan het maken zijn is er een enorme behoefte aan bepaalde IT-specialisten. En die zijn schaars. We vissen allemaal in dezelfde vijver en die is bijna leeggevist."

Spannendere auto? Kom bij ons!

Volgens de recruiters die aanwezig waren bij de presentatie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot wordt er steeds brutaler geworven. De meesten wijzen hierbij naar vakgenoten, maar sommigen geven zelf ook eerlijk toe dat ze zich wel eens mee laten slepen. "Maar ik hoor ook wel verhalen van kandidaten dat recruiters hun Facebook-pagina afstruinen en als ze dan ontdekken in wat voor auto ze rijden, ze worden opgebeld met de boodschap: 'Ik zag dat je in een Volkswagen Golf rijdt. Wordt het niet eens tijd voor wat spannenders? Als je bij mij tekent, regel ik dat voor je!' Dat gaat me toch echt te ver", vertelt een van hen. Een recruiter van een ander werving- en selectiebureau valt haar bij. "Dat overtreedt naar mijn idee de fatsoensnormen. Bovendien ben ik niet op zoek naar mensen die alleen voor een iets duurdere leasewagen weg gaan. Want dan doen ze dat over een tijdje ook weer bij jou!"

paneldiscussie SS2017 Event
Paneldiscussie tijdens het Salary Survey Event 2017

 

Even slikken

Maltie Koeldiep, die tijdens het evenement deelnam aan de paneldiscussie over wat IT'ers bindt en boeit, kan meepraten over de steeds brutaler wordende recruiters. Na 17 jaar als consultant te hebben gewerkt voor diverse internationale IT-consultancybedrijven, keerde zij de sector vorig jaar de rug toe. Ze ging aan de slag als Docent Informatiekunde aan de Haagse Hogeschool aan de faculteit Technische Bedrijfskunde. Ze geeft daar les in alle vakken die met IT te maken hebben. "Ik ben vergeten mijn LinkedInprofiel aan te passen, dus ik word nog heel vaak benaderd voor consultancy- en managementfuncties in de IT. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om terug te keren, maar toen er pas een recruiter zei: roep maar welke auto je wilt en ik een Tesla antwoordde, als grap, en bleek dat dat ook echt tot de mogelijkheden behoorde en het salaris ook nog eens vele malen hoger lag dan mijn huidige salaris, moest ik toch wel even slikken."

Ze besloot de IT de rug toe te keren, nadat ze al jaren merkte dat ze haar motivatie kwijt raakte. "Ik vroeg mezelf af wat mijn toegevoegde waarde was als consultant: welke positieve bijdrage leverde ik nu echt aan een betere samenleving? Ik verdiende veel geld voor mijn werkgever en voor de aandeelhouders maar ik was op zoek naar meer dan dat." Omdat ze het altijd al leuk vond om kennis te delen en onderwijzen haar met de paplepel is ingegeven - driekwart van haar familie komt uit het onderwijs - besloot ze na lang wikken en wegen de switch te maken. "Ik ben geen wereldverbeteraar, maar ik vind het belangrijk om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving waarin ik woon en kennisoverdracht is voor mij de manier om dat te doen."


Toegevoegde waarde

Zingeving is ook voor de andere panelleden erg belangrijk. Femke van den End, freelance business analist via Computer Futures bij de Rabobank is ervan overtuigd dat dat ook in de IT kan. "Binnen de IT kan je wel degelijk iets toevoegen. Ik zoek heel bewust naar klussen waar ik trots op kan zijn. Ik werk nu met de nieuwste technologieën en in mijn rol als externe expert luisteren organisaties ook echt naar mij en kan ik met behulp van IT het verschil maken." Daarnaast is zij een aantal uur per week vrijwilligster bij het Rode Kruis op het gebied van data science. Ook daar kan ik heel veel betekenen met data. En data, daar word ik blij van!"

Zij benadrukt dat interessante projecten en sfeer ontzettend belangrijk voor haar zijn. "Als er op die vlakken geen match is, begin ik er niet aan." Maar tegelijkertijd moet je volgens haar het belang van een goed inkomen niet uitvlakken. "Ik heb vier kinderen en die moeten ook gevoed worden. Bovendien ben ik de kostwinnaar. Dus ik zou liegen als ik hier beweer dat geld geen rol speelt."
Panellid Erwin Derksen zit sinds 1999 in de IT en heeft ook leiding gegeven in de rol van projectleider en IT-manager. Begin dit jaar begon hij voor zichzelf. Hij noemt de manier van leiding geven en sturing binnen veel organisaties - de methode ‘planning & control’ - ouderwets en achterhaald. "Jammer ook dat de bijbehorende bureaucratie en ‘vertikale meetinstrumenten’ nog welig tieren in menig organisatie. Ik probeer de mensen in mijn projecten daar zo goed mogelijk tegen te beschermen, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe ze hun werk doen, zolang het uiteraard maar bijdraagt aan de gestelde doelen."

'In flow' zijn

Hij geeft toe dat dit voor hem als zzp'er binnen projecten sneller en eenvoudiger te realiseren is dan voor HR-afdelingen in organisaties. "Bovendien zijn niet alle mensen gevoelig voor cultuur en gave projecten. Veel mensen werken gewoon van 9 tot 5 zonder veel ambities - ook binnen de IT! - en vinden het wel prima zo. En laten we eerlijk zijn; die mensen moeten er ook zijn, want dan ontstaat er ruimte voor de mensen die de wereld willen verbeteren door ‘in flow’ te zijn en hun vak enthousiast en met passie uit te voeren."

Derksen vond de presentatie die John de Koning van Incentro gaf tijdens het evenement erg inspirerend. "Ik moet je eerlijk zeggen dat ik bijna zou overwegen om bij ze in loondienst te treden. Hun verhaal - geluk als enige KPI - spreekt mij heel erg aan. Daar geloof ik heilig in." De Koning vertelde dat Incentro ieder jaar probeert in de top3 van Great Place to Work te komen. Dat is de afgelopen acht jaar maar een keer niet gelukt en dit jaar eindigde het bedrijf zelfs op de eerste plaats.

Geen rocket science

Sfeer is het  meest bepalend of iemand blijft of vertrekt, blijkt uit de Ag Connect Salary Survey 2017. Dat merken ze bij Incentro ook. "Dat is echt geen rocket science. Wij proberen hier dan ook veel aandacht aan te schenken. Toen we 20 jaar bestonden dachten we: hoe gaan we dat vieren? Je kunt iedereen een bonus geven van een paar honderd euro, maar dat blije gevoel is dan zo weer weg. Wij besloten uiteindelijk om een meerdaags festival te organiseren voor ons personeel en hun gezinnen of als ze die niet hebben hun vrienden. We huurden het Heijderbos van Centerparcs af en 'planden verschillende activiteiten in en lieten allerlei artiesten optreden. Het werd een geweldige ervaring met zijn allen waar we het nu nog regelmatig over hebben."


Het binden en boeien van IT-professionals wordt de komende tijd het belangrijkste thema van veel werkgevers. Het oplopende tekort bezorgt organisaties hier en daar al ernstige kopzorgen. Uit onderzoek van Berenschot onder HR-managers dat volgende maand wordt gepresenteerd blijkt dat driekwart van de HR-managers problemen heeft bij het werven van personeel in de IT-sector. Bijna de helft van de ondervraagde HR-managers verwacht dat het dit jaar moeilijk zal worden om personeel te behouden wegens de toenemende krapte. Voor 2018 verwacht bijna 60% dat het lastig wordt om personeel aan boord te houden. Uit de Salary Survey blijkt dat bijna 8 op de 10 IT'ers zegt te vertrekken bij zijn huidige werkgever als er een interessant aanbod voorbij komt.

Behouden belangrijker dan rekrutreren

Zzp'er Derksen denkt dat IT'ers blijven binden voor veel bedrijven weliswaar een forse uitdaging wordt, maar wel essentieel is. "Ik ben ervan overtuigd dat investeren in mensen door ze aan je te binden op basis van cultuur, sfeer, de relatie en mooie projecten veel beter werkt dan steeds nieuwe IT'ers rekruteren."

Organisaties zouden hierbij veel beter gebruik moeten maken van data. Zo gaf Valid een presentatie over HR Analytics met Azure en PowerBI. HR-manager Marijke Kusters liet zien hoe Valid data gebruikt voor HR Analytics.  Deze oplossing combineert data uit Excel- en Word-bestanden, maar ook sociale media en mail, met machine learning om meer grip te krijgen op IT'ers en hun beweegredenen om te blijven of juist te vertrekken. Valid gebruikt het ontwikkelde product ook zelf. Volgens Kusters heeft zij sindsdien beter inzicht gekregen in de productiviteit en het personeelsverloop, de kosten en baten van opleidingen en certificeringen, maar ook in welke werknemers moeten worden geworven en hoe zij zich zouden moeten ontwikkelen.

Niet per se de waarheid

Kusters waarschuwt dat de uitkomsten uit HR Analytics niet per definitie de waarheid is. "Het is een kwantitatieve toetsing van een kwalitatieve werkelijkheid." Maar zij merkt wel dat de voorspellende waarde van de data van groot belang is en concurrentievoordeel kan opleveren. "Als je eerder in kunt spelen op ontwikkelingen die je aan ziet komen ben je in staat om talent langer aan je te verbinden, maar ook om op het juiste moment afscheid te nemen van elkaar. En dat is belangrijk, want personeel is de belangrijkste kapitaal in de ICT."

1
Reacties
Atilla Vigh 27 mei 2017 12:10

Oud nieuws. Over een paar jaar als de markt weer inkakt, zie je ze allemaal weer de andere kant op bewegen.
Overigens veel hype functies, met intrinsiek weinig toegevoegde (inhoudelijke) waarde.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.