Overslaan en naar de inhoud gaan

Recordsnelheid van 8000 MB/sec bij IBM flash

Het gaat om de maximum bandbreedte van het FlashSystem 840, die wordt gehaald wanneer data in een continue stroom uit het geheugen worden gelezen in blokken met een lengte van 256 kB. Op deze manier kan het geheugen ook worden beschreven, waarbij een snelheid van 4 GB/seconde het maximum is.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Lage latency

Bij een meer conventioneel gebruik van het flash-geheugen, waarbij van willekeurige plaatsen blokken van 4 kilobyte worden gelezen, bedraagt de maximale snelheid 4,4 GB. Anders gezegd: de opslagmodule maakt dan 1,1 miljoen IOPS mogelijk. Bij het wegschrijven van data ligt het maximum op 660.000 IOPS. Bij het lezen van gegevens is er een zeer korte wachttijd ofwel latency van 135 microseconde. Bij het schrijven bedraagt de latency maar 90 microseconde.

SSD omzeilen

De hoge snelheden worden bereikt, door de flash-chips niet in een configuratie te dwingen waar ze zich voordoen als een harde schijf. "We baseren ons niet op de Solid State Disk (SSD), waarbij flash-chips zijn vermomd als harde schijf, daarentegen gebruiken we pure banken met chips. De aansturing van die chips wordt niet verzorgd door software, maar door hardware. Allemaal om snelheidsverlies zoveel mogelijk te beperken”, zegt Marco van Gils, technisch specialist Flash bij IBM.

Controllers

De aansturing van de flash-chips gebeurt via Field Programmable Gate Arrays (FPGA's) chips met losse logische poorten die tot een specifieke stuurschakeling samengeknoopt worden. Hierbij is uitgebreid gebruik gemaakt van technologie van Texas Memory Systems. Dit was een pionier op het gebied van SSD’s en digitale signaalprocessoren die vorig jaar werd overgenomen door IBM. Het FlashSystem 840 past in een hoogte van 2U in een 19-inch rack. De maximumconfiguratie is 48 terabyte groot, opgebouwd uit 12 flashmodules van 4 TB.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in