Recordomzet voor ASML in 2014

21 januari 2015
Chipmachinefabrikant ASML heeft vorig jaar een recordomzet van 5,9 miljard euro behaald, een kleine 12 procent meer dan in 2013. De nettowinst nam met bijna 18 procent toe tot 1,2 miljard euro.

In het vierde kwartaal verkocht ASML dertig machines, waarmee de opbrengsten uitkwamen op 1,5 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder en boven de prognose die het bedrijf zelf had gegeven. Onder de streep bleef in de laatste periode van het afgelopen jaar 305 miljoen euro over, tegen 244 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2013.

Eerste halfjaar 2015: gunstig

Het goede vierde kwartaal gaat volgens topman Peter Wennink niet ten koste van het eerste kwartaal. "De eerste zes maanden van 2015 zien er ook zeer sterk uit'', zei hij in een toelichting. Hij wees daarbij op de sterke orderportefeuille, die in het afgelopen kwartaal dankzij 1,4 miljard euro aan orders aandikte tot 2,8 miljard euro. ASML wil zijn aandeelhouders een dividend van 0,70 euro per aandeel betalen, wat neerkomt op ruim een kwart van de totale jaarwinst. Daarnaast wil het bedrijf de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan aandelen terugkopen.

Stevige marge

De omzet in het lopende kwartaal schat ASML in op 1,6 miljard euro. Daarop wordt naar verwachting een brutomarge gemaakt van 47 procent, waar die in het vierde kwartaal 44 procent bedroeg. Het bedrijf meldde verder dat het drie nieuwe commissarissen wil aanstellen, onder wie voormalig Philips-topman Gerard Kleisterlee. De andere genomineerden zijn Rolf-Dieter Schwalb, voormalig financieel directeur van DSM, en Annet Aris die door de centrale ondernemingsraad is voorgedragen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.